SPREMNI SMO! Putin zapretio Americi i NATO-u: Upotrebićemo nuklearno oružje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 09:47

"SPREMNI SMO!" Putin zapretio Americi i NATO-u: Upotrebićemo nuklearno oružje!

"Imamo svoje principe", rekao je Putin

Rusija je i dalje u stanju borbene pripravnosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali trenutno ne ide sve prema tome, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin juče.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu i koji je gotovo siguran da će pobediti na predsedničkim izborima od 15. do 17. marta, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rekao je da će Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

- S vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni - rekao je Putin televiziji Rusija-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat. Rekao je da SAD razumeju da će Rusija, ako rasporedi američke trupe na ruskoj teritoriji, ili u Ukrajini, taj korak tretirati kao intervenciju.

- U Sjedinjenim Državama ima dovoljno stručnjaka na području rusko-američkih odnosa i na području strateškog suzdržavanja. Stoga ne mislim da ovde sve hita prema nuklearnom sukobu, ali mi smo spremni za to - rekao je Putin.

Ponovio je da je uporaba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla da upotrebi svoje oružje.

- Oružje postoji da bi se njime koristilo. Mi imamo svoje principe - kazao je. Ako Sjedinjene Države sprovedu nuklearne probe, Rusija bi mogla da učini isto, dodao je u opširnom intervjuu.

- Nije potrebno, još moramo da razmislimo o tome, ali ne isključujem da možemo da učinimo isto - naveo je. Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, gde sukob besni od februara 2022. godine.

- Zašto treba koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije bilo takve potrebe - rekao je. Ruski predsednik u intervjuu je izjavio i da se Rusija ne meša ni u čije izbore i da će sarađivati sa svakim izabranim predsednikom SAD-a.

- Mi se ni na koji način ne mešamo ni u čije izbore. I, kao što sam rekao mnogo puta, radićemo sa svakim predsednikom kojem veruje američki narod, američki glasač - dodao je. Naveo je i da ga je Donald Tramp, dok je bio predsednik, grdio da "simpatizira" sadašnjeg predsednika Džoa Bajdena.

Putin je izjavio i da je ulazak Finske i Švedske u NATO "besmislen korak" i da će Rusija rasporediti trupe i sisteme za uništenje na finskoj granici nakon što se Finska pridruži savezu.

- Ovo je apsolutno besmislen korak za Finsku i Švedsku sa stajališta osiguranja sopstvenih nacionalnih interesa. Tamo na finskoj granici nismo imali trupe, sada će biti tamo. Tamo nije bilo sistema za uništavanje, sada će se pojaviti - zaključio je.

Izvor: Srbija Danas/Index.hr/Preneo: V.M.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PUTIN ŠOKIRAO SVET "Situacija u Americi postaje sve više NECIVILIZOVANA!"

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024

Ruski predsednik bez dlake na jeziku...Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je prilično oštar dok je govorio o izborima u Sjedinjenim Američkim Državama...- Što se tiče sadašnje predizborne situacije ona postaje sve više necivilizovana. Ne bih da dajem nikakve komentare s tim u vezi. Ali, mislim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Putin ponovo zapretio nuklearnim ratom, SAD ne menjaju svoju pripravnost

Izvor: VOA, 13.Mar.2024

MOSKVA — Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u sredu Zapad da je ta zemlja tehnički spremna za nuklearni rat ako postoji pretnja njenoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti i da će, ukoliko Sjedinjene Države pošalju trupe u Ukrajinu, taj čin smatrati značajnom eskalacijom sukoba. Putin...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.