ŠOS treba da ojača ekonomski vektor saradnje

Izvor: Vostok.rs, 07.Nov.2011, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOS treba da ojača ekonomski vektor saradnje

07.11.2011. -

Neophodno je ojačati ekonomski vektor saradnje država-članica Šangajske ogranizacije za saradnju i formirati snažnu infrastrukturnu konturu organizacije. Ovo je izjavio predsednik vlade Rusije Vladimir Putin na zasedanju Saveta predsednika vlada ŠOS, održanom u Konstantinovskom dvorcu kod Sankt-Peterburga.

Ruski premijer posebno je podvukao da se to tiče ne samo saradnje u okviru masovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << projekata uz državno učešće, već i inicijativa malog i srednjeg biznisa. Budućnost je na jačanju multilareralnih trgovinsko-ekonomskih veza, uvećanjem investicionih priliva, podvukao je za vreme svog izlaganja Vladimir Putin.

Zajedničkim naporima možemo da izvedemo rad ŠOS na kvalitativno nov nivo. Da realizujemo ambiciozan cilj – da pretvorimo našu organizaciju u jednu od bazičnih konstrukcija globalne ekonomske i političke arhitekture, u efikasni poligon za saradnju regionalnih udruženja, za proširenje dijaloga sa susednim zemaljama i organizacijama. To je posebno važno sada, kada se u svetskoj privredi beleže složene tendencije. I mi možemoi dužni smo da rešavamo nastale probleme zajednički.

Vladimir Putin na zasedanju u Sankt-Peterburgu predložio je da se formira snažna infrastrukturna kontura ŠOS, koja je neophodna za razvoj nacionalnih ekonomija i formiranje novih tačaka rasta. Takođe to će omogućiti da se realizuje kolosalni tranzitni potencijal regiona i da se ojača njegova uloga kao karike koja povezuje Evropu i Azijsko-Tihookeanski region.

Radi realizacije infrastrukturnih zadataka u okviru ŠOS premijer Kazahstana Karim Masimov predložio je da se formira međudržavna rezervna banka. Ekonosmku saradnju zemalja ŠOS svrsishodno je graditi preko zajedničke međudržavne rezervne banke – rekao je Karim Masimov.

Sa svoje strane Kina je spremna da pruža zemljama ŠOS finansijsku podršku, između ostalog povoljnim kreditiranjem za razvoj infrastrukturnih projekata, izjavio je premijer Državnog saveta Kine Veng Ćijabao.

Osim toga, on je predložio da se proradi koncepcija formiranja razvojne banke ŠOS i proširi primena obračunavanja u nacionalnim valutama prilikom uzajamne trgovine.

Značaj usavršavanja finansijskih instrumenata ekonomske saradnje podvukao je i Vladimir Putin.

Što se tiče međubankarskog objedinjenja, usaglašena je njegova strategija razvoja u srednjoročnoj perspektivi. Priroiteti ovde su podrška infrastrukturnih projekata, inovacije i uvođenje tehnologija za objedinjenje resursa. I posebno da podvučem – proširivanje međusobnog obračunavanja u nacionalnim valutama. Korišćenje velikih platformi fondova u Moskvi, Šangaju i Hongkongu radi privlačenja investicija.

Na aktuelnom sastanku u Severnoj prestonici govorilo se i o saradnji u oblasti energetike. I Vladimir Putin između ostalog izjavio je da će u okviru ŠOS biti formiran Energetski klub, u koji će osim zemalja članica ući i partneri organizacije.

ŠOS je otvoren za uzajamnu saradnju. Što se tiče proširenja geografije odgovornosti ŠOS, Rusija bi pozdravila pozitivno razmatranje prijava o uključivanju raznih zemalja u raznim formama u delatnost organizacije, podvukao je Vladimir Putin.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.