Ruski predsjednik Vladimir Putin danas u Beogradu

Izvor: Cafe.ba, 16.Okt.2014, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas u Beogradu

Putina će na beogradskom aerodromu dočekati srbijanski kolega Tomislav NIkolić, a ruski predsjednik će popodne prisustvovati vojnoj paradi. Tokom susreta Putina sa srbijanskim državnim vrhom dominirat će ekonomske teme, tvrde zvaničnici Srbije.

BEOGRAD (AA) – Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin danas boravi u zvaničnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << posjeti Srbiji.

U trećoj posjeti Beogradu nakon petooktobraskih promjena, Putin će boraviti na poziv predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

Ruski predsjednik će tokom jednodnevne posjete prisustvovati i vojnoj paradi povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata i 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ Putina će dočekati srbijanski kolega Nikolić, nakon čega će obojica položiti vijence na groblju Oslobodiocima Beograda.

Prema planu posjete, za predsjednika Ruske Federacije će uz državne i vojne počasti biti upriličen svečani doček ispred Palate „Srbija“  u Novom Beogradu.

Nakon sastanka tête-à-tête, Nikolić će na svečanoj ceremoniji ruskom predsjedniku uručiti "Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici".

Odvojen sastanak sa Putinom održat će i premijer Srbije Aleksandar Vučić, najavljeno je iz Vlade Srbije.

U poslijepodnevnim satima predviđeno je potpisivanje međudržavnih sporazuma u prisustvu predsjednika i premijera Srbije i predsjednika Ruske Federacije, nakon koeg će se Vučić i Putin obratiti novinarima.

Prema najavama srbijanskih zvaničnika, tokom Putinove posjete razgovarat će se o konkretnoj saradnji dviju zemalja u oblasti ekonomije, energetike i poljoprivrede.

Zajedno sa Nikolićem, Putin će u popodnevnim satima održati govor na vojnoj paradi „Korak Pobednika“, u kojoj će učestvovati oko 3.500 pripadnika Vojske Srbije.

Inače, parada povodom Dana oslobađanja Beograda i do sada je obilježavana 20. oktobra, jer je to datum kad je oslobođen Beograd od fašista u Drugom svjetskom ratu. Ove godine bit će prvi put d se parada održava ranije. Posljednja parada u Beogradu ovog obima održana je za vrijeme bivše SFRJ, 9. maja 1985. godine.

Na paradi će nastupiti i ruska akrobatska grupa "Striži", čiji nastup je poklon predsejdnika Rusije Vladimira Putina.

- Veliko interesovanje medija -

Za praćenje Putinove posjete i vojne parade u Beogradu akreditovano je skoro hiljadu predstavnika medija. Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije, ukupan broj akreditovanih osoba koje prate događaje je 912.

Nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine, ovo će biti četvrta posjeta jednog visokog ruskog zvaničnika Beogradu. Putin je u svojstvu premijera Rusije, kao gost tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, posljednji put boravio u zvaničnoj posjeti Srbiji 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.