Rusija povećava penzije bez obzira na deficit

Izvor: S media, 05.Mar.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija povećava penzije bez obzira na deficit

Ruski premijer Vladimir Putin je obećao da će se penzije u Rusiji od aprila povećati za 6,3 odsto i da će insistirati da ministarstvo finansija obezbedi nedostajućih 130-170 milijardi rubalja (4,3-5,7 milijardi dolara) za te potrebe.

Ministar finansija Aleksej Kudrin je upozorio Putina da će niža inflacija od očekivane usporiti rast fonda za plate, zbog čega će i prihodi penzionog fonda biti značajno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << niži od prognoziranih.

"Ukoliko se sprovede prilagodjavanje penzija inflaciji, moraćemo ove godine da obezbedimo dodatnih 130-170 milijardi rubalja, što će povećati budžetski deficit ili smanjiti izdvajanja za druge programe", rekao je Kudrin na sednici vlade u četvrtak.

Nezadovoljan ovakvim argumentima, Putin je naglasio da "sredstva postoje" i da smatra da odluka o prilagodjavanju neće ugroziti makroekonomske parametre, prenele su ruske agenicje.

"Smatram da spovodjenje odgovorne politike izmedju ostalog znači i ispunjavanje obaveza prema sugradjanima, zbog čega će penzije od 1. aprila biti indeksirane za 6,3 odsto", zaključio je ruski premijer.

Deficit ruskog budžeta u 2010. godini je planiran na nivou od 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Krajem prošle godine, ruski zvaničnici i analitičari su proračunali da bi, zahvaljujući rastu cena nafte i postkriznom oživaljavanju, deficit mogao da bude i manji.

Sredinom februara je, medjutim, ministarstvo finansija po prvi put posumnjalo u mogućnost da se predvidjeni deficit i ostvari, a zamenik resornog ministra Tatjana Neseterenko je rekla da, zbog jačanja rublje, postoji rizik od povećanja budžetskog deficita na 7,2 odsto BDP.

Prosečna ruska penzija u januaru, prema zvaničnim statističkim podacima, iznosila je 7.100 rubalja (238 dolara) i u poredjenju sa istim mesecom 2009. godine je uvećana 1,6 puta.

Usvojenim budzetom za 2010. godinu predvidjeno je povećanje penzija od 46 odsto, s tim što su valorizacijom sprovedenom u januaru, penzije već porasle za 30 procenata.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.