Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija obnavlja svetinje na Kosovu

MOSKVA - Rusko Ministarstvo inostranih poslova, po nalogu predsednika Vladimira Putina, razrađuje pitanje učešća Rusije u obnavljanju pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u okviru projekta UNSKO-a i izdvajanja odgovarajućih sredstava za tu svrhu, saopštilo je danas to ministarstvo.

Rusija će, kako je istaknuto, obezbediti i neophodne organizacione i ekspertske resurse, upućivanjem, između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Kosovo visokokvalifikovanih ruskih arhitekata, građevinskih inženjera i istoričara umetnosti radi izvođenja radova na obnovi i restauraciji tih objekata.

U saopštenju ruskog MIP-a navodi se da je od 2000. godine na Kosovu i Metohiji srušeno više od 150 unikalnih pravoslavnih crkava i manastira, od kojih su neki bili na spisku svetskog kulturnog nasleđa UNESKO-a.

U saopštenju se podseća da se generalni direktor UNESKO-a Koićiro Macura obratio međunarodnoj zajednici s pozivom da se pomogne u obnovi stradalih kulturno-istorijskih i spomenika arhitekture.

Rusija je u aprilu u četiri tranše uputila Srbiji humanitarnu pomoć od približno 160 tona, ukupne vrednosti oko 1,7 miliona dolara, po nalogu Putina s kraja marta.

Sekretar Crvenog krsta Kosova i Metohije Dragiša Murganić izjavio je da će rusku pomoć primiti oko 7.200 porodica na Kosovu i Metohiji, uključujući severni deo sa kolektivnim centrima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.