Rusi pozdravili izbor pape Franje

Izvor: Vesti-online.com, 14.Mar.2013, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi pozdravili izbor pape Franje

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je novom papi Franji I izbor za poglavara Rimokatoličke crkve, saopštila je Informativna služba iz Kremlja.

Papa Franja I

"Ubeđen sam da će konstruktivna saradnja Rusije i Vatikana nastaviti da se razvija na osnovu hrišćanskih vrednosti, koje su nam zajedničke", naveo je ruski predsednik, poželevši papi dobro zdravlje i prosperitet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
 

Ruska pravoslavna crkva (RPC) pozdravila je izbor novog pape Franje I i izrazila nadu da će se odnosi između dve crkve pozitivno razvijati.

 

"Ruska crkva pozdravlja odluku kardinala Rimske crkve i kao i ranije, smatra da će se odnosi katoličke i pravoslavne crkve razvijati u pozitivnom duhu", izjavio je portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila, đakon Aleksandar Volkov.

 

Po njegovim rečima, RPC bi najpre želeo da se očuva pozitivna tendencija u odnosima s Vatikanom.

 

U Moskovskom patrijarhatu, međutim, navode da je za sada teško govoriti o tome kakvi će biti odnosi Vatikana i Moskve.

 

"On (papa Franja) nije bio aktivni učesnik direktnih pravoslavno-katoličkih kontakata. Teško je bilo šta prognozirati. Ostaje samo da se nadamo da će sačuvati liniju prethodnog pape i da će biti očuvana pozitivna dinamika u odnosima između naših crkvi", rekao je šef Sekretarijata za međuhrišćanske odnose Odeljenja za spoljne veze Moskovske patrijaršije protojerej Dmitrij Sizonenko.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusko sveštenstvo pozdravilo izbor kardinala

Izvor: Vostok.rs, 14.Mar.2013

14.03.2013. -..Ruska Pravoslavna Crkva je pozdravila izbor novog pape, 76-godišnjeg nadbiskupa Buenos Airesa Horhea Maria Bergolja i očekuje se da će se odnos između pravoslavne i rimokatoličke crkve razvijati u pozitivnom smislu, rekao je šef Pres-službe patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila,...

Nastavak na Vostok.rs...

SPC uputila čestitke papi

Izvor: Akter, 14.Mar.2013

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je papi Franji izbor za poglavara Rimokatoličke crkve u nadi da će ostati na tragu svog prethodnika u bratoljubivoj i nepokolebljivoj podršci pravoslavnom srpskom narodu i njegovim naporima za očuvanje teritorijalne celovitosti države Srbije

Nastavak na Akter...

Almodovar papi: Ukinite celibat

Izvor: B92, 14.Mar.2013

Za Pedra Almodovara, koji se školovao u verskoj školi - iskustvo koje će ga obeležiti za ceo život, izbor pape Franje bio je prilika da novom poglavaru Rimokatoličke crkve pošalje nekoliko poruka..."Novi papa je, kako mi se čini, u znaku kontinuiteta, što nije dobar znak", kazao je proslavljeni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.