Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raport predsedniku po pljusku

Ovacije Vladimiru Putinu i gromki aplauzi za veterane Drugog svetskog rata

 Taktovi „Marša na Drinu” i aplauz okupljene publike koja se utrkivala da snimi spektakl obeležili su dolazak ruskog i srpskog predsednika Vladimira Putina i Tomislava Nikolića do dva centralna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesta na tribini parade „Korak pobednika” kod Palate „Srbija”. Za svečanom govornicom prvi se obratio Nikolić, a potom i njegov kolega iz Kremlja. U tom trenutku u Bulevaru Nikole Tesle bile su već uveliko spremne kopnene trupe odabrane da učestvuju u paradi, a na njihovom čelu nalazio se načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Takva je bila slika početka jučerašnjeg defilea na Ušću koju je iz Beograda u svet poslalo oko 1.000 novinara iz 170 domaćih i stranih medijskih kuća. Tu sliku nije mogao bitnije da pokvari ni pljusak koji je iznenada počeo, baš kada su vozila sa srpskim vojnim komandantima parade krenula do centralne tribine sa državnim zvaničnicima. Pod kišom koja je postajala sve jača, general Diković je od Nikolića, kao vrhovnog komandanta, po protokolu zatražio dozvolu za početak svečanosti i polazak prvih jedinica. Praćene vojnom muzikom, one su dočekane aplauzima šefova dve zemlje, njihovih najbližih saradnika, ali i publike. Među melodijama koje su propratile prolazak vojnika i njihovog naoružanja našla se i instrumental obrada pesme „Po šumama i gorama”.

Ispred centralne tribine sa najvažnijim gostima bio je postavljen i vod odeven u pešadijske uniforme srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Na taj način „Korak pobednika” objedinio je stogodišnju tradiciju, jer su vojnici sa obeležjima iz 1914. bili postavljeni u čast 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, a u defileu, koji se odvijao po kiši koja je povremeno počinjala i prestajala da pada, prikazano je moderno naoružanje.

Osim šefa Kremlja i predsednika Srbije na centralnoj tribini, u prvom redu, našli su se ministri srpske vlade, ali i patrijarh Irinej, prva dama Srbije Dragica Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković... Bili su tu i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, bivši premijer SRJ Momir Bulatović.

Zvanice su na mesta počele da pristižu više od sat i po pre početka defilea. Među članovima diplomatskog kora, osim ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, na centralnoj tribini gostovao je šef Delegacije EU Majkl Davenport, a ubrzo posle njega stigao je i nemački ambasador Hajnc Vilhelm. Vojni atašei više zemalja takođe su bili uvršćeni među goste u ovom delu gledališta.

Osim ministra odbrane Bratislava Gašića, prisustvovao je veliki broj aktuelnih i bivših predstavnika vojnog vrha. Među njima su bili i generali Dragoljub Ojdanić, Momčilo Perišić, Miloje Miletić, ali i nekadašnji ministar odbrane Prvoslav Davinić. Policijsku delegaciju činilo je više generala, a sa njima je bio i direktor policije Milorad Veljović, dok je u prvom redu sedeo resorni ministar Nebojša Stefanović.

Među gostima na centralnoj tribini bili su i predstavnici verskih zajednica, između ostalih, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika slavonski Jovan, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, reis-ul-ulema Adem Zilkić...

Na drugom delu gledališta paradu su posmatrali i direktori javnih preduzeća, ali i ličnosti iz sveta umetnosti i kulture. Među njima je bio i reditelj Emir Kusturica, koji je na svečanost stigao sa Željkom Cvijanović, ali i njegov kolega Dragan Bjelogrlić. Pokrajinu Vojvodinu na skupu je predstavljao predsednik skupštine Ištvan Pastor, ali je bio prisutan i nekadašnji predsednik vojvođanskog parlamenta Bojan Kostreš.

Osim Vladimiru Putinu, najveće ovacije i aplauzi publike, ali i zvanica, upućeni su veteranima, učesnicima borbi za Beograd 1944. kojima su takođe dodeljena mesta na centralnoj tribini koji su gotovo ravnopravno sa ostalim, daleko mlađim zvanicama, uspešno savladali stepenište koje je vodilo do stolica rezervisanih za njih.

U gledalištu su se našli i neki od najbližih srodnika predsednika i premijera, pa se na vrhu tribine našao i Radomir Nikolić.

Završnicu spektakla obeležile su tačke ruske akrobatske grupe „Striži”, čiji su „migovi-29” zaparali nebo severno od Ušća. Gosti iz Rusije izveli su neke od najsloženijih manevara. Na kraju defilea predsednici Rusije i Srbije krenuli su nazad prema Palati „Srbija”. Pri odlasku Putin se u prvom redu na centralnoj tribini rukovao sa Miloradom Dodikom, a potom se sa tri zagrljaja oprostio i od patrijarha Irineja. Njihov odlazak propraćen je kompozicijom kojom su i najavljeni – „Maršem na Drinu”, a zvuci ove melodije mešali su se brujanjem motora „migova-29” ruske grupe „Striži” koji su se u tom trenutku udaljavali prema batajničkom aerodromu.

Nikola Belić

objavljeno: 17.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Lucić: Marš na Drinu i demarš na dronu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2014, 16:08

Svečani epski govor predsednika Srbije Tomislava Nikolića u čast predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina za vreme vojne parade na Ušću..Dragi brate Putin Vladimire,..Dobro došo, još nas bolje našo,..Vojska stupa, a fanfare svire,..Šta da kažeš sem „Očenj harašo…“?!..Na svom ruskom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.