Vojna parada  u Beogradu, Putin: Živela bratska Srbija!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada u Beogradu, Putin: Živela bratska Srbija!

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj su prisustvovali predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin danas je počela počasnom artiljerijskom paljbom i intoniranjem srpske himne.  Putin je otputovao iz Beograda oko 18.30 nakon šestočasovne posete tokom koje je razgovarao sa državnim vrhom Srbije.

Prvoj paradi koja se posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 29 godina održana kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, premijer nekadašnje SRJ Momir Bulatović, Tu su bili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i brojne javne ličnosti.

Paradu su organizovali Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na osnovu odluke predsednika Republike, a komandant je, po naređenju ministra odbrane, bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

Uz motorna i borbena vozila, tenkove, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, prikazani su i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri.

Posetiocima su prikazane i zastave jedinica koje su učestvovale u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu, pukovske zastave iz Prvog svetskog rata i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

U sastavu vazduhoplovnog ešalona nalazile su se letelica Vojske Srbije - helikopteri tipa "Gazela", "M-8" i "M-17", lovačko bombarderska avijacija - avioni "Mig 21" i "Mig -29", kao i avioni "Orao" "Galeb" i transportni avion "An 26".

U sastavu ešalona Rečne flotile, koja je izvela defile po Dunavu, bili su brodovi, desantno-jurišni čamci, minolovci, brod posebne namene "Kozara", patrolni čamci i rečni brod posebne namene "36 Šabac".

Na paradi su predsavljeni samohodni višecevni lanser raketa "Oganj", top haubica "Nora", tenkovi M-84, raketni sistemi "Neva" i "Kub", protivavionski topovi "Bofors".

Nikolić: Srbija je iza sebe ostavila ratove

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas na vojnoj paradi u Beogradu da je Srbija iza sebe ostavila ratove, a da je istorija Vojske Srbije istorija odbrambenih ratova.

"Danas Srbija svoj ekonomski razvoj bazira na slobodnom pristupu ruskom tržištu i investicijama iz Rusije, a svoju energetsku stabilnost na ruskim energentima, posebno na Južnom toku, po kome će nas jednog dana naslednici pamtiti kao što mi pamtimo zajedničke bitke", kazao je Nikolić.

Na početku parade "Korak pobednika", povodom 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin, Nikolić je rekao da su građani Srbije ponosni na svoju vojsku.

"Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vekovnoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobedama u oba svetska rata, u svetsku povest svoje ime upisuje uvek na strani pravednika i pobednika", kazao je Nikolić.

On je kazao da se današnjom vojnom paradom Srbija pozdravlja modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasleđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svetu.

"Današnja parada je svečan i izuzetno važan trenutak, pokazatelj spremnosti Vojske Srbije, i zajedništva vojske i građana", kazao je Nikolić i dodao da će na paradi biti pokazani i "proizvodi vojne industrije Srbije, srpske pameti i priznate tehnologije, koji su po kvalitetu ravni onima koji dolaze iz najrazvijenih zemalja".

Obraćajući se Putinu, Nikolić je rekao da je Srbija ne jednom u svojoj istoriji osetila "veliku, junaštvom i čojstvom ovenčanu rusku pomoć", koju je Rusija pružala "ne razmišljajući o posledicama po svoju državu i narod".

Navodeći da će ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu biti otkriven spomenik u Beogradu, Nikolić je kazao da je car Nikolaj spasao od uništenja srpsku vojsku i izbegli narod u Prvom svetskom ratu.

"Ruski nekropolj na beogradskom Novom groblju svetilište je svakog stanovnika srpske prestonice, večita zahvalnost građana moje zemlje svakom redovu, kaplaru i oficiru ruske vojske koji je zauvek ostao u Srbiji za koju je junački dao svoj život", rekao je Nikolić.

Govoreći o Drugom svetskom ratu, Nikolić je rekao da su pre 70 godina, rame uz rame, partizani i crvenoarmejci oslobađali svaku ulicu, svaku zgradu u Beogradu i ostavljali čuveni znak "Min njet".

"Crvenoarmejci 3. Ukrajinskog fronta bore se kao da brane slobodu i čast Moskve, na ulicama srpske prestonice dobijaju teške rane i ostavljaju živote", kazao je Nikolić.

On je rekao da se Beograđani, posvećujući celu ovu nedelju sedamdesetogodišnjici života u miru, slaveći pobedu nad fašizmom, sećaju svih hrabrih partizana i crvenoarmejaca kojima duguju svoju slobodu.

Podsetivši da je Putinu danas uručio najviše odlikovanje Srbije - Orden na velikoj ogrlici, Nikolić je rekao da je predsednik Rusije jedini dobio taj orden, "izliven od krvi i suza našeg napaćenog naroda, iskovan od oružja koje je srpski vojnik nosio u ratovima".

"Nosite ga u znak zahvalnosti moje zemlje za svakog vojnika vaše zemlje koji se iz Prvog i Drugog rata vratio iz Srbije u Rusiju, ili je, nažalost, ostao zauvek kod nas. Nosite ga u znak zahvalnosti za sve što ste činili i što danas činite vi i vaš narod da bi Srbija u miru i slobodi sačuvala svoj suverenitet i teritorijalni integritet i napredovala u svim segmentima života", rekao je Nikolić Putinu.

Nikolić je istakao da zajednička slava istorije Rusije i Srbije treba da ostane "trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamernom čoveku sveta".

Putin: Beogradska operacija važna etapa ka velikoj pobedi

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je vojna parada u Beogradu povodom 70 godina od oslobođenja prilika da se izraze ponos i zahvalnost veteranima ali i da se potrudimo da budemo dostojni njihovih podviga i slave.

"Godišnjica oslobođenja Beograda je prilika da se oda počast svima koji su se borili protiv nacista na svim frontovima. Naši očevi i dede su se borili za ispravnu stvar i ispoljavali su odvažnost na svim frontovima. Njihova hrabrost bila je bez granica, bratstvo nesalomivo a stanje duha je prevazilazilo sve. I ovde na paradi nas ujedinjuju zajednička duboka sećanja", rekao je Putin.

Sovjetskom savezu, dodao je, pripada ključna uloga u pobedi nad fašizmom.

"Ali mi nikada nećemo deliti pobedu na našu i tuđu, niti ćemo zaboraviti naše saveznike u antihitlerovskoj koaliciji", poručio je on i pozvao da se spreče pokušaji revizije istorije.

"Beogradska operacija postala je važna etapa na putu ka velikoj pobedi. Naši narodi su zajednički vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. SSSR i Jugoslavija su pružile svenarodni otpor agresoru", zaključio je Putin.

"U maju naredne godine zajedno ćemo proslaviti 70. godišnjicu velike pobede. Naš zajednički dug je da se sećamo povoda Drugog svetskog rata i da se suprotstavimo veličanju nacizma", rekao je Putin.

"Od sveg srca čestitam svim građanima Beograda i Srbije praznik.

Živela bratska Srbija!", rekao je ruski predsednik na kraju govora učesnicima parade i građanima Srbije.

Vojna parada "Korak pobednika" povodom 70. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu počela je na beogradskom Ušću počasnom paljbom i intoniranjem himne Srbije.

Defileu i ceremoniji prisustvuju ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, drugi zvaničnici dve zemlje i predstavnici diplomatskog kora.

Paradu na Ušću posmatraju i hiljade građana.

U defileu učestvuje oko 3.000 pripadnika Vojske Srbije, nekolika stotina vozila i nekolika desetina aviona i helikoptera a nastupiće i akro-grupa ruskog vojnog vazduhoplovstva "Striži".

"Laste" oduševile građane

Piloti ruske avio-grupe "Striži" danas su nad Beogradom u avionima "mig 29" prikazli akrobatsko umeće u vazduhu, čime je završena vojna parada organizovana povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Piloti četiri aviona prikazali su vrhunske sposobnosti, kreirajući razne formacije u vazduhu što je odduševili građane, isto kao i samostalni let na petom avionu, takođe pripadnika popularnih "Lasta".

Prethodno su piloti aviona i helikoptera Vojske Srbije priredil svojevrsni defile u vazduhu, uz demontstriranje visokog umeća, što su građani takođe propratili sa velikim odobravanjem.

Uprkos kiši koja je padala tokom vojne parade i ostale jedinice, uključujući i pripadnike Garde Vojske Srbije, koja je izvela počasni egzicir, prikazale su visok nivo obučenosti.

Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, prvi put posle 29 godina održana je kod Palate "Srbija" i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela vojna parada „Korak pobednika"

Izvor: Politika, 16.Okt.2014

BEOGRAD – Vojna parada povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kojoj prisustvuju predsednici Srbije i Rusije Tomislav Nikolić i Vladimir Putin danas je počela počasnom artiljerijskom paljbom i intoniranjem srpske himne...Prvoj paradi koja se posle 29 godina održana...

Nastavak na Politika...

Vojna parada povodom Dana oslobođenja Beograda

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Okt.2014

BEOGRAD - Prvoj paradi koja se posle 29 godina održana kod Palate Srbije i na Dunavu uz učešće oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije prisustvovao je državni i vojnih vrh Srbije, predstavnici delegacije ruskog predsednika i mnogobrojni građani.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Čime smo se hvalili na paradi?

Izvor: Mondo, 16.Okt.2014

"Korak pobednika", naziv je vojne parade u kojoj je učestvovalo oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije, a više hiljada..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.