Putin želi da uništi NATO

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Putin želi da uništi NATO"

Američki vojni zapovednik u Evropi, general Ben Hodžs, rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin želi da uništi NATO.

“Siguran sam da Putin želi da uništi naš savez. Ne napadajući nas, nego cepajući nas“, rekao je Hodžs u obraćanju vojnim i političkim liderima u Berlinu, preneo je britanski "Telegraf".

Američki general govorio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je blagonaklono o vojnim odnosima sa Velikom Britanijom, usled zabrinutosti da bi mogli biti oslabljeni zbog najavljenih budžetskih rezova za odbranu, rekavši da je Britanija najstariji saveznik SAD u NATO i da će oživeti svoju lidersku poziciju.

Pominjući Putina, Hodžs je skrenuo pažnju da bi Rusija mogla da iskoristi onu vrstu “hibridnog ratovanja“ i civilnu miliciju viđenu u istočnoj Ukrajini, kako bi testirala NATO.

On je istakao da bi u odsustvu otvorenog napada Rusije, neke zemlje članice NATO-a ipak mogle da se pozovu na član 5 Vašingtonskog sporazuma koji precizira da je napad na jednu članicu, napad na ceo NATO.

“Ako bi nestalo člana 5, nestalo bi našeg saveza“, rekao je američki general, koji je predložio da NATO pozicionira tenkove u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Rumuniji i Bugarskoj na granice sa Rusijom.

On je, takođe, ponovio predlog o slanju oružja Ukrajini, kojem se evropski lideri protive, rekavši da bi joj mogli poslati 1.000 tenkova, ali ne da bi napala Rusiju, nego da bi Putina “skuplje koštao” rat u Ukrajini.

“Moramo da podignemo cenu za Putina. On upravo sada užia 85 odsto podrške kod kuće. Ali kada (ruske) majke shvate da njihove sinove donose mrtve kući, kada cena raste, onda će i podrška Putinu da opada“, rekao je Hodžs.

On je optužio Moskvu da deluje sa 12.000 vojnika u Ukrajini.

U Berlinu je istovremeno danas održan ministarski sastanak “Normandijskog formata“ na kojem je dogovoreno produženje mandata misije OEBS koja nadgleda primirje prema sporazumu iz Minska 12. februara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američki general tvrdi da Putin želi da uništi NATO

Izvor: Blic, 06.Mar.2015

Američki vojni zapovednik u Evropi, general Ben Hodžis rekao je danas da ruski predsednik Vladimir Putin želi da uništi NATO...Vladimir Putin..Siguran sam da Putin želi da uništi naš savez. Ne, napadajući nas, nego cepajući nas”, rekao je Hodžis u obraćanju vojnim i političkim liderima u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.