Putin zahteva pregovore o rešenju krize

Izvor: Mondo, 31.Avg.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin zahteva pregovore o rešenju krize

Predsednik Rusije Vladimir Putin apelovao je na Ukrajinu da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize na istoku zemlje, javili su danas ruski mediji.

Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Dmitry Astakhov

"Treba odmah da počnemo suštinske pregovore... o pitanjima koja se tiču političke organizacije društva i državnosti na jugoistoku Ukrajine kako bi se zaštitili legitimni interesi ljudi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji tamo žive", rekao je Putin u TV emisiji Kanala 1 koja je snimljena u petak.

Ruski predsednik je govoreći rešavanju krize na istoku Ukrajine prvi put govorio o pitanju "državnosti". Rusija se do sada zalagala da istočni delovi Ukrajine, gde većinski živi rusofono stanovništvo, dobiju više autonomije u federalnom sistemu koji bi istvoremeno bio manje centralizovan.

Povezane vestiNove sankcije za sedam dana

Putinov portparol Dmitrij Peskov je međutim objasio da, uprkos tome što je ruski predsednik upotrebio reč "državnost", on nije u vidu imao suverenitet za dva separatistička regiona na istoku Ukrajine.

Putin u emisiji nije govorio o eventualnom pooštravanju sankcija Zapada prema Rusiji.

Zapad optužuje Rusiju da je vojno angažovana na istoku Ukrajine, što je Moskva više puta demantovala. Šefica diplomatije EU Ketrin Ešton je juče pozvala Rusiju da obustavi "agresiju" na Ukrajinu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.