Putin u Pekingu

Izvor: RTS, 05.Jun.2012, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin u Pekingu

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao u trodnevnu posetu Kini gde sastao sa kineskim predsednikom Hu Đintaom. Sa kineskim liderima razgovaraće o Siriji, Iranu, kao i o energetskoj saradnji. Nakon toga Putin će prisustvovati regionalnom sastanku Šangajske grupe.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u važnu posetu Kini. Putin se sastao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa predsednikom Kine Hu Đintaom na početku posete Pekingu koja ima za cilj dalje jačanje ključnog saveza dva velika suseda i dogovor o zajedničkoj akciji prema gorućim svetskim problemima, ukljucujući Siriju.

Ruski predsednik će razgovarati i sa predsednicima Irana i Avganistana i učestvovati na Samitu šefova država članica Šangajske organizacije za saradnju. Glavne teme razgovora biće energetika, spoljna politika i trgovinska saradnja.

Putin je rekao kineskom predsedniku da su veze između dveju zemalja dostigle "nove visine" na početku trodnevne posete Kini, a prve u Aziji od kada je stupio na treći predsednički mandat prošlog meseca.

Poseta Vladimira Putina Kini odražava najviši nivo odnosa dve zemlje, a rezultiraće potpisivanjem važnih političkih sporazuma i 17 unosnih poslovnih ugovora između kineskih i ruskih privrednih kompanija.

U razgovorima sa kineskim predsednikom očekuje se da će glavne međunarodne teme biti kriza u Siriji i problemi oko Irana, kao i pitanje bilateralne trgovine i saradnja u oblasti energetike, pre odlaska na regionalni samit kasnije ove nedelje, prenela je agencija AP.

Posebna pažnja biće posvećena zajedničkoj proveri linije međudržavne granice, prvoj od utvrđivanja demarkacione linije, kao i funkcionisanje mehanizma bilateralne saradnje duž granice.

Putin će boraviti do 7. juna u Kini gde će, pored susreta na najvišem nivou, učestvovati na samitu šefova država članica Šangajske organizacije za saradnju, a susrešće se i sa predsednicima Irana i Avganistana, Mahmudom Ahmadinežadom i Hamidom Karzaijem.

Sa predsednikom Irana, Mahmudom Ahmadinežadom, ruski predsednik razgovaraće o predstojećim pregovorima "šestorice" o iranskom nuklearnom programu, sa Hamidom Karzaijem, predsednikom Avganistana, osvrnuće se na bezbednosne probleme i borbu protiv proizvodnje narkotika i trgovine drogama. Moskva podržava Avganistan u nastojanju da dobije status posmatrača u Šangajskoj organizaciji za saradnju.

Bilateralna saradnja

Rezultat Putinove posete Kini trebalo bi da bude potpisivanje zajedničke izjave, kao i više sporazuma između izvršnih vlasti i kompanija iz obe zemlje.

Uz blisku saradnju na međunarodnom planu, Kina i Rusija rade na jačanju privredne saradnje, posebno u energetskom sektoru, postavivši cilj da bilateralnu trgovinu sa prošlogodišnjih 83,5 milijardi dolara do 2015. godine povećaju na 100 milijardi dolara, a do 2020. godine na 200 milijardi dolara.

Ipak, ima i neslaganja. Moskva se protivi kineskom kopiranju ruskih borbenih aviona i druge vojne opreme, a dve strane godinama se spore zbog cene gasa koji će se isporučivati kroz dva sibirska gasovoda.

Rusija želi da cenu gasa veže za cenu nafte, kao u Evropi, dok se Kina zalaže za nižu cenu. Ako ruski "Gasprom" i kineska kompanija "Čajna nešenel petroleum" postignu dogovor, isporuke gasa počeće do 2015. godine.

Putin je često pokušavao da bliske veze sa Pekingom upotrebi kao kontratežu američkoj dominaciji, a dve strane su zajednički interes pronašle i u odbijanju zapadnih apela za otvorenijom politikom i poštovanjem građanskih prava.

Na istoj strani u pogledu Sirije

Kina je istakla da se i Peking i Moskva suprostavljaju stranoj intervenciji ili nasilnoj promeni režima u Siriji.

Kina i Rusija, obe stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, blokirale su nastojanja zapadnih sila da se osudi ili pozove na uklanjanje sirijskog predsednika Bašara el Asada, za čije snage Ujedinjene nacije kažu da su ubile više od 10.000 ljudi od marta prošle godine.

Obe zemlje su u bliskoj vezi u pogledu Sirije i veruju da tamo mora da dođe do hitnog prestanka nasilja i da politički dijalog mora da počne što je moguće pre, rekao je na konferenciji za štampu predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Liu Veimin.

"Obe strane se suprostavljaju spoljnoj intervenciji u Siriji i protive promeni režima silom", rekao je Liu.

"Mi napokon verujemo da sirijsko pitanje treba da se na pravi način reši u konsultacijama raznih strana u Siriji. To je od osnovnog interesa za sirijski narod. Kina i Rusija igraju, na svoj način, pozitivnu ulogu u sirijskom pitanju", rekao je kineski predstavnik, prenosi Rojters.

Rusija i Kina, koje zaziru od bilo kakve vojne intervencije Zapada u Siriji, kažu da je plan posrednika UN Kofija Anana jedini put napred, ali su dva puta blokirale rezolucije Saveta bezbednosti kojima je osuđivan Damask i koje bi dovele do uvođenja sankcija.

Sirijski pobunjenici su saopštili da ih više ne obavezuje dogovor o prekidu vatre postigunt uz posredovanje Kofija Anana, jer Asadove snage nisu do petka ispoštovale rok da sprovedu prekid vatre, pa su pobunjenici napali vladine snage kako bi, kako kažu, odbranile "svoj narod".

Putin je u posetu Kini stigao nakon što je prisustvovao samitu EU u Sankt Peterburgu, gde je stao u odbranu poštovanja ljudskih prava u svojoj zemlji, izneo tvrdnju da u Rusiji nema političkih zatvorenika i odbacio kritike drakonskog zakona koji predviđa kazne za ulične proteste.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.