Putin protiv otcepljenja dela UKR

Izvor: B92, 31.Avg.2014, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin protiv otcepljenja dela UKR

Zvanični Kremlj saopštio je da predsednik Vladimir Putin u intervjuu državnoj ruskoj televiziji nije pozvao na odcepljenje istočnog dela Ukrajine.

Kremlj naglašava da taj region treba da ostane deo Ukrajine, a sukobe u tom regionu nazvao je unutrašnjim konfliktima.

"Moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << momentalno početi razgovore o potencijalnoj organizaciji društva I državnosti jugoistočne Ukrajine sa ciljem da zaštitimo zakonite interese stanovništva koje tamo živi", preneo je AFP Putinove reči, ukazujući da se po prvi put pominje reč državnost i govori o političkom i državnom statusu.

Ovaj deo Putinovog intervjua su istakle sve zapadne agencije, dok su RIA Novosti i ruski mediji iz intervjua akcenat stavili na mirno rešenje krize i Putinov dogovor sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Putin je u intervjuu naglasio da Rusija ne može po strani stajati i gledati kako stradaju ljudi, a zvanični Kremlj objašnjava da reči predsenika Rusije ne znače poziv na odcepljenje dela teritorije Ukrajine.

"Odmah treba da počnu suštinski razgovori o društveno-političkoj organizaciji i državnosti u jugoistočnoj Ukrajini da bi se zaštitili legitimni interesi stanovništva koje tamo živi", prenosi Rojters pisanje Itar-Tasa.

Putinov portparol Dimitrij Peskov je novinarima povodom Putinovog intervjua i ukrajinske krize rekao: "Nije reč o konfliktu između Rusije i Ukrajine. To je unutrašnji ukrajinski konflikt".

Upitan direktno da li "Novorusija", kako proruske snage na istoku Ukrajine zovu taj region, treba da ostane deo Ukrajine, Peskov je odgovorio: "Naravno".

"Samo Ukrajina može da postigne sporazum sa Novorusijom i to je jedini način da se postigne politički dogovor", rekao je Peskov.

Zvanični Kijev, njihovi saveznici u Evropskoj uniji kao i Amerika uveli su sankcije Rusiji, tvrdeći da ruske trupe učestvuju u sukobima na istoku Ukrajine. Putin je to i u današnjem intervjuu državnoj televiziji demantovao i optužio Kijev da sprovodi nasilje nad ruskim stanovništvom na istoku Ukrajine.

Putin je istakao da rešenje krize zavisi od ukrajinskih vlasti, a da je njegov susret sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom bio "dobar". Porošenka je ruski predsednik nazvao "partnerom sa kojim je moguće razgovarati".

Sa druge strane, Porošenko je izrazio nadu u političko rešenje krize, ali je upozorio da je Ukrajina na ivici rata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin zahteva pregovore o rešenju krize

Izvor: Mondo, 31.Avg.2014

Predsednik Rusije Vladimir Putin apelovao je na Ukrajinu da odmah počne pregovore o političkom rešenju krize na istoku zemlje, javili su danas ruski mediji...Foto: AP Photo/RIA-Novosti, Dmitry Astakhov.."Treba odmah da počnemo suštinske pregovore.. o pitanjima koja se tiču političke organizacije...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.