Putin produžava amnestiju za povratak kapitala u zemlju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2019, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin produžava amnestiju za povratak kapitala u zemlju?

Rusija može da produži sadašnju amnestiju za vraćanje kapitala iz inostranstva u zemlju za još godinu dana za svoje državljane, izjavio je predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin.

Sadašnji zakon, koji omogućava prijavljivanje sredstava u inostranstvu bez kazne, ističe u martu, prenosi Raša tudej.

"Postoji mogućnost da se produži amnestija kapitala za najmanje još jednu godinu za one >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građane koji svoj novac transferišu u Rusiju i koji, takođe, registruju svoje poslovanje u specijalnim administrativnim oblastima", rekao je Putin u sredu na poslovnom forumu "Delovaja Rosija" u Moskvi.

Ruski preduzetnici u inostranstvu mogu pod posebnim zakonskim uslovima ponovo da registruju poslovanje u otadžbini, u Kalinjingradu, u najzapadnijem delu zemlje, kao i u Vladivostoku, na istoku Rusije.

Predsednik Putin je takođe priznao da su manjkavosti u nacionalnom zakonodavstvu i nedostatak bezbednosnih garancija za privatnu imovinu naveli ruske građane da sele svoju imovinu van zemlje.

Aktuelni uslovi amnestije kapitala, osmišljeni da podstaknu vraćanje imetka u Rusiju, važe do 1. marta 2019. godine. Zakon omogućava pojedincima da obaveste poreske organe o imovini, o kontroli nad stranim kompanijama, o računima u bankama lociranim van Rusije u zamenu za oslobađanje od poreske, upravne i krivične odgovornosti.

Amnestija se odnosi na sve prihode, poslovne operacije i transakcije vezane za sredstva i račune u inostranstvu.

Putin je takođe ponudio otpust poreza na lični prihod na godinu dana, ukoliko pojedinac koji kontroliše stranu kompaniju odluči da postane ruski poreski obveznik ove godine.

Dobrovoljno prijavljivanje imovine i računa u bankama u inostranstvu počelo je u Rusiji 2015. godine. Do kraja juna 2016. godine, do kada je ta mera bila na snazi, podneto je više od 7.000 prijava.

Druga runda amnestije kapitala počela je 2017. i produžena je 2018. za godinu dana. Prošlogodišnje produženje se isplatilo vladi, budući da su biznismeni prijavili oko 10 milijardi evra aktiva iz inostranstva, izjavio je ruski ministar finansija Anton Siluanov, navodi Raša tudej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.