Putin otkrio krst velikom knezu Sergeju

Izvor: Blic, 06.Maj.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin otkrio krst velikom knezu Sergeju

Ruski predsednik Vladimir Putin u Kremlju je otkrio krst u znak sećanja na velikog kneza Sergeja Aleksandroviča Romanova, koji je ubijen u februaru 1905. godine u terorističkom napadu u centru Moskve.

Putin je rekao da je ubistvo kneza Sergeja Aleksandroviča prethodilo dramatičnim događajima, nemirima i građanskim sukobima sa kojima se potom suočila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusija.

On je istakao da su ti događaji doveli do "velikih gubitaka, prave nacionalne katastrofe i opasnosti da se izgubi ruska državnost".

"Nasilje, ubistva, pod kakvim god političkim parolama da se dešavaju, ne mogu imati nikakvog opravdanja", dodao je Putin.

Putin je pozvao ruski narod da "čuva i štiti Rusiju", bez obzira na različite poglede i stavove, prenosi "Sputnjik".

Krst je podignut na mestu ubistva kneza, sina imperatora Aleksandra Drugog i strica poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova. Originalni spomenik je srušen 1918. godine, uz lično učešće Vladimira Lenjina.

Knez Sergej Aleksandrovič, moskovski general-gubernator, ubijen je 17. februara 1905. godine u bombaškom napadu dok se kočijom približavao kremaljskoj Nikoljskoj kuli.

Napad je izvršio ruski revolucionar i terorista Ivan Kaljajev. On je uhapšen odmah nakon napada, a obešen je u maju iste godine u tvrđavi Orešek.

Istoričari o Sergeju Aleksandroviču govore kao o čoveku koji je bio posvećen istorijskoj i duhovnoj tradiciji, te kao o čovjeku odanom pravoslavlju.

Posle ubistva muža, velika kneginja Jelisaveta, sestra ruske carice Aleksandre Fjodorovne, odlučila je da ostatak života posveti Bogu i da mu služi ljubavlju prema bližnjima.

U Moskvi je osnovala Marto-Marijinski manastir koji je razvio dobrotvorni rad. Narod ju je nazvao "anđelom čuvarem Moskve".

U Pravoslavnoj crkvi čuva se uspomena na nju i njeno mučeničko stradanje, zajedno sa članovima ruske carske dinastije Romanov, njenom prijateljicom monahinjom Varvarom i drugima, među kojima je i knez Jovan Konstatinovič, oženjen Jelenom — sestrom srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića.

Njih su, dan nakon pogubljenja porodice Romanov, 18. jula 1918. godine boljševici pretukli i žive bacili u okno napuštenog rudnika. S obzirom na to da nisu pali na dno okna, već se zadržali na nekom od ispusta, iz okna su se još nekoliko dana čule njihove molitve i duhovne pjesme, nakon čega su preminuli od gladi i zadobijenih povreda.

Njihova tela pronađena su i krišom prebačena u Kinu, a veliku kneginju sa sestrom Varvarom prenijeli su u Jerusalim, gde se i danas nalaze u manastiru Marije Magdalene na Jeleonskoj gori. Time je bila ispunjena njena želja da bude sahranjena u Svetoj zemlji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

(FOTO) PUTINOVO ZAVEŠTANJE PRED KRSTOM KNEZA SERGEJA ROMANOVA: Imamo samo jednu Rusiju, čuvajte je!

Izvor: Kurir, 06.Maj.2017

...Novi krst je podignut na mestu ubistva kneza, sina imperatora Aleksandra Drugog i strica poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova Originalni spomenik je 1918 godine srušen, uz lično učešće Vladimira Lenjina..Putin je, otkrivajući krst, rekao da je ubistvo kneza Sergeja Aleksandroviča...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.