Izvor: Glas javnosti, 11.Apr.2013, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin osvanuo na spisku najgorih kriminalaca u Finskoj

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin saznao je jedan dan pre objave u medijima da se nalazi na listi prestupnika finske policije, a njegovi saradnici naveli su da je na ovu skandaloznu birokratsku grešku reagovao sa ironijom, a zatim dobio zvanično izvinjenje od ministra unutrašnjih poslova Finske.

Incident je u Finskoj primljen sa velikom ozbiljnošću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ali je reagovanje ruskog predsednika navodno odagnalo strah da bi ovaj gaf mogao da ugrozi bilateralne odnose dva suseda.

Kako se Putin našao na “crnoj listi” Centralne kriminalističke policije Finske zajedno sa osobama optuženim za teška kivična dela kažnjiva zatvorom nije sasvim jasno, ali prema medijskim izveštajima tome je kumovalo prijateljstvo sa motociklističkim klubom “Noćni vukovi”.

Protiv članova tog kluba, a reč je o “neograničenom broju lica” policija Zelenograda (Rusija) podnela je krivičnu prijavu zbog napada na pripadnike rivalskog moto kluba “Tri druma” koji se završio pucnjavom i ubistvom.

Putin je vise puta učestvovao na skupovima “Noćnih vukova”, počasni je član kluba, sastajao se sa njihovim predvodnikom Aleksandrom Zaldostanovim, poznatim kao Hirurg, a pre dve godine susreo se i sa članovima njihovog ogranka u Srbiji tokom zvanične posete Beogradu.

Sve to je moglo da objasni zabunu kako se on našao na listi osumnjičenih, dok iz Finske nije stiglo objašnjenje da na njihovim listama nema “Noćnih vukova”.

Šef finske policije Miko Patero priznao je da se Putinovo ime zaista našlo na njegovom spisku o čemu je navodno saznao iz medija, ali nije objasnio kako je do toga došlo, već je uz izvinjenje saopštio da je ime odmah uklonjeno sa liste traženih kriminalaca.

Ministar unutrašnjih poslova Finske Paivi Raisianeni izrazio je žaljenje zbog neobjašnjivog propusta i uputio javno izvinjenje predsedniku Rusije.

“Nadam se i verujem da nije pričinjena šteta, jer smo brzo ispravili grešku. Kao ministar nadležan za poslove policije žalim zbog onoga što se dogodilo”, rekao je Raisianeni.

Portparol predsednika Rusije Vladimir Peskov izjavio je da sve što se dogodilo ne zavređuje dodatne radnje, da se njegov šef neće zvanično oglašavati povodom skandala, kao i da je dovoljno što su Finci sami reagovali i uputili izvinjenje.

Peskov nije precizirao kako je Putin reagovao na vest da se nalazi na tajnom spisku finske policije, već je samo rekao da je odgovorio “ironijom”.

tanjug
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SLUČAJNA GREŠKA? Putin na spisku kriminalaca u Finskoj

Izvor: S media, 11.Apr.2013

Ruski predsednik Vladimir Putin saznao je jedan dan pre objave u medijima da se nalazi na listi prestupnika finske policije, a njegovi saradnici naveli su da je na ovu skandaloznu birokratsku grešku reagovao sa ironijom, a zatim dobio zvanično izvinjenje od ministra unutrašnjih poslova Finske...Incident...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.