Putin i Cipras razgovarali telefonom o izbegličkoj krizi

Izvor: Blic, 25.Sep.2015, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Cipras razgovarali telefonom o izbegličkoj krizi

Grčki premijer Aleksis Cipras i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o jačanju bilateralnih odnosa i sve težoj izbegličkoj krizi, saopštila je kancelarija premijera Grčke.

Putin je nazvao Ciprasa da bi mu čestitao na pobedi na vanrednim parlamentarnim izborima u nedelju, na kojima je dobio novi mandat za primenu kontroverznog paketa pomoći dogovorenog sa međunarodnim kreditorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji predvidja da Grčka primeni oštre reforme u zamenu za novčanu pomoć, prenela je agencija Frans pres.

Tokom telefonskog razgovora dvojica državnika su razgovarali o "jačanju bilateralnih odnosa", kao i regionalnom razvoju situacije, a "posebno o problemu velikog priliva izbeglica", saopštio je Ciprasov kabinet.

Od početka godine je na grčke obale stiglo oko 330.000 ljudi, uglavnom Sirijaca koji beže pred gradjanskim ratom u svojoj zemlji, a i danas ih svakodnevno stiže oko 3.000, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Tokom svog prvog premijerskog mandata, Cipras je dva puta posetio Rusiju u razmaku od samo nekoliko meseci, a sve vreme je radio na održavanju tradicionalnih odnosa zvanične Atine i Moskve, uprkos konfliktu u Ukrajini, što je u Evropi izazvalo zabrinutost, podseća AFP.

Tokom posete Moskvi u junu, Cipras je potpisao preliminarni sporazum sa Rusijom o izgradnji dva miliona evra vrednog gasovoda koji bi prolazio kroz Grčku, a namena mu je da ruskim gasom snabdeva Tursku.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.