Putin: Znali su tačno mesto i vreme prolaska aviona

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Znali su tačno mesto i vreme prolaska aviona

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je SAD za saučesništvo u obaranju ruskog aviona na granici Sirije i Turske, ističući da su Amerikanci znali tačno mesto i vreme prolaska oborenog aviona.

 Na konferenciji za štampu u Kremlju, koja je održana tokom jučerašnjeg dana, Putin je izjavio da su Rusi dali informacije američkoj vojsci o putu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojim će proći oboreni avion i da je Amerika prenela informaciju Turskoj.

Putin je prethodno odlučio da se pridruži Francuskoj u koordiniranom bombarodvanju snaga Islamske države i složio se da deli obaveštajne informacije.

- Američka strana, koja predvodi koaliciju kojoj pripada Turska, znala je lokaciju i vreme prolaska naših aviona i mi smo pogođeni tačno na tom mestu i u to vreme. Zašto smo ovu informaciju dali Amerikancima? Oni ili nisu znali šta njihovi saveznici rade ili su s namerom prosledili ovu informaciju - rekao je on.

Pre početka konferencije Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razmenili su oštre reči, a ruski predsednik je naglasio da očekuje Erdoganovo izvinjenje zbog takvog poteza.

Tursku tvrdnju da avion ne bi bio oboren da su bili obavešteni da je ruski Putin je nazvao "koještarijom".

- Naši avioni imaju identifikacione znakove koji su dobro vidljivi. Umesto da nas uveravaju da se ovakvo nešto nikad više neće ponoviti, dobijamo nerazumljiva objašnjenja i izjave da nemaju zbog čega da se izvinjavaju - rekao je predsednik Rusije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.