Putin: Turska predstavlja celu EU

Izvor: B92, 13.Jun.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Turska predstavlja celu EU

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su iza zatvorenih vrata u glavnom gradu Azerbejdžana.

Kako je najavljeno iz Kremlja, tokom razgovora trebalo je da bude razmotren širi krug tema, uključujući energetske projekte, javio je TAS S.

Ta ruska agencija podseća da je 9. juna Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao da bi predsednici Rusije i Turske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli da razmotre pitanje izgradnje "Turskog toka", gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubika, koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas.

Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant "Gazprom" izrazio je spremnost da u Evropu "Turskim tokom" doprema 47 milijardi kubika godišnje.

"Turski tok" predstavljao bi alternativu "Južnom toku", čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je rekao da će susret Putina i Erdogana biti održan posle parlamentarnih izbora u Turskoj, a biće razmenjena mišljenja i o složenoj situaciji u regionu, uključujući stanje u Siriji.

U razgovorima dvojice lidera učestvovali su Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor "Rosatoma" Sergej Kirijenko, čelnik "Gazproma" Aleksej Miler.

TAS S navodi da su tokom fotografisanja Putin i Erdogan jedino razmenili utiske o jučerašnjem svečanom otvaranju sportskih Prvih evropskih igara u Bakuu.

Erdogan je, između ostalog, ukazao da niko od lidera zemalja EU nije bio na otvaranju, dok je Putin sa osmehom rekao da je "Turska, kao kandidat za učlanjenje u EU, predstavljala čitavu Uniju".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin i Erdogan razgovarali u Bakuu, jedna od tema Turski tok

Izvor: Večernje novosti, 13.Jun.2015

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su danas iza zatvorenih vrata u glavnom gradu Azerbejdžana, a kako je najavljeno iz Kremlja, tokom razgovora trebalo je da bude razmotren širi krug tema, uključujući energetske projekte, javio je TASS. Ta ruska agencija...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.