Putin: Strateški cilj SAD-a suzbijanje razvoja Kine i Rusije

Izvor: Vostok.rs, 20.Nov.2019, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Strateški cilj SAD-a suzbijanje razvoja Kine i Rusije

Strateški cilj SAD-a je da obuzdaju Rusiju i Kinu, a to je ozbiljna greška koja podriva njihove sopstvene pozicije, izjavio je predsednik Vladimir Putin. "Nažalost, SAD javno govore o tome. Njihov cilj nije da se izbalansiraju međunarodni ekonomski odnosi, već im je glavni strateški cilj suzbijanje razvoja Kine i Rusije. Mislim da je ovo vrlo ozbiljna, duboka greška koja čak potkopava poziciju onih koji iniciraju ovakvu politiku", rekao je predsednik na investicionom forumu "Rusija zove!". SAD će morati da promene odnose sa NATO saveznicima "SAD će morati da preduzmu korake za promenu odnosa sa svojim saveznicima u Severnoatlantskom savezu. Nije dovoljno reći da ih Vašington štiti, a da oni samo moraju da plate", rekao je predsednik. "Do sada su Sjedinjene Američke Države govorile: "Mi smo za vas kišobran od sovjetske pretnje i to morate da platite." Danas to ne deluje baš dobro", rekao je predsednik. "Stoga će i SAD morati da preduzmu određene korake da promene kvalitet svojih odnosa sa svojim saveznicima, čak i unutar NATO-a. Sada nije dovoljno: „Mi vas štitimo - platite“. Zašto bi plaćali održavanje američkog odbrambenog kompleksa i poslova? Oni će razviti sopstvene. Oni sada o tome razgovaraju", dodao je Putin. Ranije je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da je "NATO potpuno izgubio koordinaciju unutar saveza, što se može opisati kao `moždana smrt`". Prema njegovim rečima, taj savez nema koordinaciju u pogledu strateških odluka između SAD-a i drugih partnera. Merkelova i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg su kasnije saopštili da ne dele oštre ocene francuskog lidera o "moždanoj smrti" alijanse. Ruska pretnja je izmišljotina Lideri vodećih zemalja shvataju da Rusija neće nikoga napasti, ruska pretnja je izmišljotina, izjavio je predsednik. „Uprkos svim problemima sa Ukrajinom, spekulacijama oko Krima i Donbasa, svi dobro znaju da Rusija nikoga neće napadati“, rekao je Putin. "Koliko ima stanovnika u Evropskoj uniji, koliko u zemljama NATO-a? Koliki je ukupni ekonomski i vojni potencijal? Ovo je prosto glupost, besmislica. Ruska pretnja je jednostavno izmišljotina onih koji žele da zarade na svojoj ulozi prvih redova u borbi protiv Rusije, dobiju neke bonuse i olakšice za to. Sve to ima određene vremenske okvire, to je svima jasno. Za lidere vodećih zemalja Evrope to je apsolutno očigledno", istakao je predsednik.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

VLADIMIR PUTIN OTKRIO: Amerika i Rusija imaju puno zajedničkih interesa, a evo i kojih!

Izvor: Kurir, 20.Nov.2019

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija i Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju mnogo zajedničkih interesa i naglasio da postoji želja za saradnjom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.