Izvor: RuskaRec.ru, 13.Jun.2017, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Ne znam zašto je Jeljcin mene izabrao

Televizijski kanal Showtime počeo je emitovanje filma-intervjua Olivera Stouna sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Šef ruske države je priznao da je prvi put odbio predlog Borisa Jeljcina da postane premijer i da se kandiduje za predsednika.
Putin: Rusija je prevazišla teško vreme oslabljene državnosti
Putin je rekao da mu je zbog raspada SSSR-a žao pre svega zato što se „25 miliona Rusa preko noći >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << našlo u inostranstvu i to je realno jedna od najvećih nesreća 20. veka”, a „u zemlji su se najpre pojavili predznaci, a zatim je izbio i pravi građanski rat”. Putin je podsetio da je „sve to mogao jasno da vidi”, posebno kada je bio na čelu Federalne službe bezbednosti. Putin je takođe istakao da je došlo do kolapsa u socijalnoj i ekonomskoj sferi, prenosi „Vzglяd”.  
Ruski predsednik je rekao da je zasluga generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunistričke partije Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova bila u tome što je on shvatio da je bila potreba promena sistema, ali „problem je bio u tome što je sistem sam po sebi bio neupotrebljiv”. Zemlja se raspala, jer njeni lideri nisu znali kako da promene sistem, rekao je Putin.
Gorbačov: Spasilac Rusije ili simbol uništenja zemlje?
Prema Putinovim rečima, Gorbačov je pogrešio kada nije tražio da se crno na belo zabeleži obećanje NATO-a da se neće širiti na istok. „On je prosto razgovarao o tome i mislio je da je time sve rešeno. To nije tako.” Putin je dodao da se čak i obećanja koja su zabeležena na papiru često krše. On je podsetio da je rukovodstvo  NATO-a i SAD obećalo da alijansu neće širiti na istok dalje od istočne granice Nemačke Demokratske Republike.
Putin je rekao da ne smatra da ima pravo da daje ozbiljne ocene poteza Gorbačova ili Jeljcina. Priznao je da je Jeljcin imao problem sa alkoholom, ali je rekao da je imao i jake strane ličnosti: „on nikad nije izbegavao ličnu odgovornost”.
„Ne znam zašto je Jeljcin mene izabrao”, rekao je Putin, dodajući da nije bio siguran da će postati šef države, „niko nije davao nikakve garancije tim povodom”, ali on je odlučio da „ide do kraja”, kada je već „sudbina tako odredila”.
 „Ali kada mi je Jeljcin to prvi put predložio, ja sam odbio. On me je pozvao u svoj kabinet i rekao da hoće da me imenuje za premijera i da bi želeo da se zatim kandidujem za predsednika. Rekao sam da je to veoma velika odgovornost, to mora da promeni sav moj život, i da nisam siguran da sam za to spreman”, rekao je Putin.
Putin se požalio da nema vremena za unuke
Putin je objasnio da čak i činovnik visokog ranga može da „živi praktično kao običan čovek”, dok biti na čelu države znači „biti odgovoran za sudbine miliona ljudi”. Uzimajući u obzir situaciju u Rusiji, to nije bio „nimalo jednostavan zadatak”, rekao je Putin. Pritom je Jeljcin, prema njegovim rečima, mogao „u svakom trenutku da mu kaže: slobodan si”.
Putin je priznao da ga je tada najviše brinulo pitanje „gde da skloni decu” ako izgubi funkciju. Pritom je Putin slabo viđao decu. Priznao je da je „uvek spavao šest-sedam sati”, ali je kući dolazio kasno, a odlazio rano.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.