Varhelji se susreo sa Netanijahuom i Galantom posle mogućeg naloga za hapšenje MKS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2024, 23:46

Varhelji se susreo sa Netanijahuom i Galantom posle mogućeg naloga za hapšenje MKS

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji danas se susreo sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom, nakon najave glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karima Kana da će tražiti nalog za njihovo hapšenje zbog ratnih zločina.

''Čast mi je da se sretnem sa premijerom Netanijahuom i da razgovaramo o hitnim pitanjima za bilateralne odnose, ratu sa Hamasom, humanitarnoj pomoći ljudima u Gazi i stateškim izazovom za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << region iz Irana'', poručio je Varhelji na platformi X.

Na pitanje da li predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odobrila sastanak, Varheljijev potparol je rekao da komesarima nije neophodna dozvola, prenosi Rojters.

''Predsednica veruje da on (Varhelji) prenosi stav EU o svim bilateralnim i regionalnim pitanjima svojim sagovornicima, dodao je portparol.

Glavni tužilac MKS Karim Kan zatražio je 21. maja izdavanje naloga za hapšenje Benjamina Netanijahua i Joava Galanta zbog ''izazivanja istrebljenja, upotrebe gladi kao metode rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Pored toga, sud je zatražio i hapšenja lidera Hamasa Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Njih trojica terete se ''za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade''.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.