Putin Makronu: Neprihvatljivi pokušaji mešanja u stvari Belorusije

Izvor: Beta, 01.Okt.2020, 09:01

Putin Makronu: Neprihvatljivi pokušaji mešanja u stvari Belorusije

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu u razgovoru o Belorusiji da je "neprihvatljiv" svaki pokušaj mešanja u pitanja jedne suverene zemlje, saopštio je Kremlj."Načelan stav" Rusije je da su svi "pokušaji mešanja u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje i spoljnih pritisaka na legitimne vlasti neprihvatljivi", navodi se u saopštenju ruskog predsedništva.Putin i Makron razgovarali su juče telefonom dan posle Putinovog sastanka u Viljnjusu sa šeficom beloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom. U saopštenju Kremlja to, medjutim nije pomenuto, navodi agencija Frans pres.U Belorusiji se nedeljama održavaju protesti posle ponovnog izbora predsednika Aleksandra Lukašenka, koji opozicija osporava.Makron vodi politiku dijaloga sa Rusijom, a taj stav povremeno ga dovodi u sukob sa saveznicima u Evropskoj uniji.On, medjutim, u poslednje vreme menja tu politiku i približava se tvrdjem stavu Nemačke, na primer kada je francusko ministarstvo spoljnih poslova opisalo trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog kao "kriminalni čin".Po beloruskom pitanju Makron je obećao da će pomoći u posredovanju u političkoj krizi."Cilj je mirna tranzicija, osobadjanje osoba koje su u zatvoru zbog svojih političkih uverenja i održavanje izbora u slobodnom okruženju, pod medjunarodnim nadzorom, rekao je Makron u utorak u Litvaniji posle sastanka sa Tihanovskajom.Tihanovskaja treba da se obrati francuskim poslanicima 7. oktobra.Makron ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Putin Makronu: Neprihvatljivi pokušaji mešanja u stvari Belorusije

Izvor: Danas, 01.Okt.2020

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je francuskom kolegi Emanuelu Makronu u razgovoru o Belorusiji da je „neprihvatljiv” svaki pokušaj mešanja u pitanja jedne suverene zemlje, saopštio je Kremlj.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.