Putin: Da platite gas, i to unapred

Izvor: B92, 09.Apr.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Da platite gas, i to unapred

Kijev -- Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi ruska državna kompanija Gasprom mogla od Ukrajine da traži avansno plaćanje gasa.

Putin je istakao da podrška Moskve toj bivšoj sovjetskoj republici ne može da traje "večno".

Putin je na današnjem sastanku s vladom posvećenom ukrajinskoj krizi rekao da je traženje plaćanja unapred u skladu sa ugovorom između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajine i Rusije, ali je zatražio od Gasproma da se za sada uzdrži od tog zahteva dok dve strane ne održe "dodatne konsultacije".

Ako pregovori ne budu uspeli, "oni će dobiti samo ono što budu platili", rekao je Putin na sastanku vlade.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zaoštrili su se posle svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru, što je usledilo posle uličnih protesta, i postavljanja privremene prozapadne vlade. Kao reakciju na to Rusija je pripojila Krim, što ukrajinske vlasti ne priznaju.

Rusija je prošle nedelje uvela nove, više cene svog gasa za Ukrajinu i zatražila da Kijev vrati dug od 2,2 milijardi dolara Moskvi za isporučeni gas.

Putin je na današnjem sastanku pozvao ukrajinske prelazne vlasti da ne urade "ništa što je nepopravljivo" i izrazio nadu da će diplomatski napori imati pozitivan ishod.

Situacija je od nedelje napeta u istočnom delu Ukrajine, gde živi rusko stanovništvo i gde su proruski aktivisti, koje vlasti u Kijevu nazivaju "teroristima i kriminalcima", zauzeli upravne zgrade u nekoliko gradova.

Međutim, nazire se mogućnost rešenja sa najavom razgovora između Rusije, Amerikanaca, Ukrajinaca i Evropske unije iduće nedelje.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Ukrajina će unapred plaćati gas

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2014

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi ruska državna kompanija Gasprom mogla od Ukrajine da traži avansno plaćanje gasa i rekao da podrška Moskve toj bivšoj sovjetskoj republici ne može da traje "večno".

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.