Putin: Branićemo naše interese

Izvor: NTV.rs, 20.Jun.2015, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Branićemo naše interese

SANKT PETERBURG – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva braniti svoju imovinu u Francuskoj i Belgiji pravnim sredstvima, odnosno putem suda.
„Ne ostaje nam ništa drugo, nego da reagujemo. Branićemo naše interese“, rekao je Putin kasno sinoć na sastanku sa direktorima svetskih novinskih agencija.
Putin je kazao da sada treba >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << pitati ruske advokate „šta će tačno uraditi“.
„Mislim da ovde neće biti tajni“, naglasio je Putin, prenela je agencija Tas s.
Putin je naveo da Moskva smatra da je „sud u Hagu nadležan da odlučuje samo u slučajevima zemalja potpisnica Međunarodne energetske povelje“.
„Rusija nije ratifikovala tu povelju, tako da mi ne priznajemo nadležnost tog suda i branićemo taj stav putem suda“, kazao je Putin.
Putin je dodao da nema ništa novo u tome što akcionari Jukosa traže od Rusije dodatna plaćanja i da se to i ranije dešavalo.
Zvanična Moskva je još juče upozorila da priprema pokretanje sudskog postupka kao odgovor na zamrzavanje njenih aktiva u Belgiji i Francuskoj na zahtev akcionara ruskog naftnog giganta Jukosa.
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da se ruski entiteti pogođeni ovakvim potezom pripremaju da izađu pred sud kako bi izdejstvovali zamrzavanje aktiva stranih kompanija u državnom vlasništvu u Rusiji.
Kao odgovor na takve akcije Belgije, Moskva je zatražila od belgijskog ambasadora objašnjenje, uz pretnju uvođenja recipročnih mera za belgijske aktive u Rusiji.
Bivši akcionari ruskog naftnog giganta Jukosa saopštili su pre dva dana da su aktive ruske vlade i bankarski računi u Francuskoj zamrznuti, u okviru spora oko isplate odštete akcionarima za eksproprijaciju Jukosa.
„Reč je o bankarskim računima i nekretninama“, izjavio je direktor kompanije GML, bivšeg većinskog akcionara u Jukosu, Tim Ozborn, i dodao da su zamrznuti računi u oko 40 banaka zajedno sa još „osam ili devet nekretnina“.
Bivši većinski akcionar naftne kompanije Jukos, GML, dobio je u julu prošle godine spor protiv Rusije pred stalnim arbitražnim sudom u Hagu, sa presudom da mu se isplati odšeta u iznosu od 50 milijardi dolara. Sud u Hagu je presudio da je Ruska Federacija oterala Jukos u bankrot i preuzela njegovu imovinu. Moskva je tada poručila da će iskoristiti sva pravna sredstva protiv presude.
Holding GML tražio je na sudu od Rusije 103,5 milijardi dolara kompenzacije za eksproprijaciju Jukosa.
Bivši direktor Mihail Hodorkovski napravio je od Jukosa najveću naftnu kompaniju u vlasništvu investitora nakon raspada S S SR-a.
Tanjug 20 Jun 2015 13:48
Alexei Druzhinin/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Putin: Branićemo naše interese

Izvor: Politika, 20.Jun.2015

SANKT PETERBURG – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Moskva braniti svoju imovinu u Francuskoj i Belgiji pravnim sredstvima, odnosno putem suda...„Ne ostaje nam ništa drugo, nego da reagujemo. Branićemo naše interese”, rekao je Putin kasno sinoć na sastanku sa direktorima svetskih...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.