Putin: Branićemo Belorusiju svim sredstvima ako je napadne Poljska

Izvor: VOA, 21.Jul.2023, 17:48

Putin: Branićemo Belorusiju svim sredstvima ako je napadne Poljska

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Poljsku, članicu NATO da ima teritorijalne pretenzije na područja koja je obuhvatao nekadašnji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika - koji je raspušten 1991. godine. Putin je izjavio da će bilo koja agresija na ruskog suseda i bliskog saveznika, Belorusiju biti posmatrana kao napad na Rusiju. Kako je Putin objavio u obraćanju sednici Saveta za bezbednost, Moskva bi mogla da reaguje na napad na Belorusiju sa kojom je Rusija u savezu "svim raspoloživim sredstvima". Bezbednosni komitet u Varšavi odlučio je u sredu da premesti vojne snage u istočnu Poljsku, nakon što su pripadnici ruske plaćeničke vojske Vagnerovci stigli u Belorusiju, kako je objavila državna televizija PAP. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da su Nemačka i NATO spremne podrže Poljsku u odbrani od pretnji sa istoka. Putin tvrdi da ima medijske izveštaje o planovima poljskih i litvanskih jedinica koje bi se uključile u operacije u zapadnoj Ukrajini, delovima koji su prošlosti pripadali Poljskoj i da navodno žele da okupiraju tu teritoriju. "Dobro se zna da sanjaju i o beloruskoj teritoriji", naveo je bez ikakvog dokaza. "Kada je u pitanju Belorusija, ona je u savezu sa Rusijom, agresija na Belorusiju bila bi agresija na Rusku Federaciju. Odgovorićemo na to svim sredstvima", rekao je Putin. Poljska je demantovala da ima ikakve teritorijalne pretenzije nad Belorusijom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin spremio vojsku: Ako napadnete Belorusiju...

Izvor: B92, 21.Jul.2023

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Poljsku da ima ''teritorijalne pretenzije'' u bivšem Sovjetskom savezu...On je naveo da će se svaka agresija na suseda i bliskog saveznika Rusije Belorusiju smatrati napadom na Rusiju...Moskva bi reagovala na svaku agresiju na Belorusiju ''svim sredstvima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.