Prohorov u politici uz saglasnost Putina i Medvedeva

Izvor: Politika, 17.Maj.2011, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prohorov u politici uz saglasnost Putina i Medvedeva

MOSKVA - Milijarder Mihail Prohorov sreo se lično sa predsednikom i premijerom Rusije, Dmitrijem Medvedevom i Vladimirom Putinom, koji se nisu protivili da on preuzme liderstvo u partiji desnog centra „Prava stvar”, piše danas dnevnik „Vedomosti”.

„Dvojica poznanika Prohorova kažu da su njegovu kandidaturu premijer i predsednik usaglasili pre oko tri nedelje - Prohorov se sretao sa njima lično”, navodi taj poslovni list, pozivajući se na neimenovane izvore.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
List dodaje da predstavnici Kremlja, Vlade i Prohorovljeve Grupe „Oneksim” nisu hteli da komentarišu tu temu. „Vedomosti” tvrde da Kremlj već duže od pola godine „traži lidera sistemske opozicije” i da su među kandidatima bili vicepremijeri Aleksej Kudrin i Igor Šuvalov, ali da je premijer Rusije Kudrina „stavio pred izbor: 'Prava stvar' ili mesto u novoj vladi”, a da Šuvalov „sam nije želeo da rizikuje”.

Prohorov je rekao za taj dnevnik da je spreman da bude na čelu te stranke, jer ima mnogo važnih ideja koje je potrebno sprovesti, kao što su amandmani na zakon o radu.

U pismu upućenom saradnicima Grupe „Oneksim”, Prohorov je rekao da je najpre odbio liderstvo u stranci, ali da su usledili mnogobrojni pozivi kolega, prijatelja i rodbine, koji su mu rekli: „Ko će, ako ne ti”, posle čega je „odlučio da radi partije napusti biznis”, pišu „Vedomosti”.

Prohorov je rekao da je njegova minimalna ambicija drugo mesto na parlamentarnim izborima u decembru ove godine.

Prema izvoru bliskom administraciji u Kremlju, partijska lista za izbore u Dumu (donji dom parlamenta) treba da bude formirana do septembra, stranka može biti preimenovana a „projekat počinje mnogo kasnije nego što je trebalo” i potrebno je razvijati partiju „bukvalno od nule”.

Odluka o izboru Prohorova za lidera „Prave stvari” treba da bude doneta na kongresu krajem juna ili početkom jula, najavio je kopredsednik te stranke Leonid Gozman.

Prohorov sa Putinom u aprilu 2011. (foto AP)

Ruski mediji preneli su juče da je jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji i na svetu (po Forbsovoj listi treći na listi sa 18 milijardi dolara) potvrdio spremnost da bude na čelu partije. „Prava stvar” formirana je krajem 2008. godine spajanjem Saveza desnih snaga, Građanske snage i Demokratske partije Rusije.

Prema pisanju ruske štampe, u toj stranci je mnogo biznismena i u rukovodstvu su potpredsednik Ruskog saveza industrijalaca i preduzimača Igor Jurgens, generalni direktor Ruske korporacije za nanotehnologije Anatolij Čubajs i osnivač kompanije „Vim-Bil-Dan” David Jakobašvili.

Grupa „Oneksim”, u koju spada i najveći proizvođač aluminijuma „Rusal”, je investicioni fond sa poslovima u rudarsko-metalurškoj oblasti, nekretninama i finansijama, i investicionim projektima u oblasti energetike i nanotehnolgije.

Tanjug

objavljeno: 17.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.