Predsedniku Rusije najviši orden Republike Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2014, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedniku Rusije najviši orden Republike Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas Orden na velikoj ogrlici predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Nikolić je ruskom predsedniku dodelio orden za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije, a obraćajući mu se na ruskom jeziku poručio je: "Dragi brate Vladimire, srpski narod se ponosi što ti nosiš najviši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpski orden".

Predsednik Srbije rekao je da je Ukaz o odlikovanju ruskog predsednika doneo na osnovu Ustava Srbije i Zakona o odlikovanju.

Zahvalivši se na dodeli najvišeg odlikovanja, Putin je rekao da ne misli da je učinio nešto da bi zaslužio ovu najvišu nagradu i da je shvata, pre svega, kao izraz poštovanja i ljubavi srpskog naroda prema Rusiji i ruskom narodu.

"Želim da vas uverim da će Rusija, kao i u prošlosti, prihvatiti Srbiju kao najveće saveznike i da ću učiniti sve da se odnosi dalje razvijaju", rekao je Putin.

Putin je jedini nosilac najvišeg ordena u istoriji Srbije. Do sada je dodeljeno 18 Ordena Republike Srbije svetskim državnicima, ali samo jedan prvog stepena na velikoj ogrlici - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden 2010. i dodeljuje se predsednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Vladimiru Putinu najviše srpsko odlikovanje dodeljeno je još 22. februara 2013. godine, ukazom predsednika Nikolića.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvezde.

Ogrlicu čini 19 delova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

Drugi stepen ordena nema ogrlicu, već se nosi na lenti, odenutoj ukoso preko grudi. Orden Republike Srbije, kao i drugo ordenje, napravljen je od srebra visoke čistoće, sa pozlaćenim delovima, a obojeni delovi izrađeni su od pečenog emajla. Ukupna težina ordena je oko 800 grama, a uz njega se dodeljuje kutija, kao i posebna gramata.

Istovremeno kada i Putina, Nikolić je Ordenom Republike Srbije na lenti (drugog stepena) odlikovao 11 svetskih državnika, među kojima predsednike Jermenije Serža Sargsjana, Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Belorusije Aleksandra Lukašenka, Gruzije Mihaila Sakašvilija, Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, Kirgizije Almazbeka Atambajeva, Moldavije Nikolaje Timoftija, Tadžikistana Emomali Rahmona, Turkmenistana Gurbagulu Berdimuhamedova, Ukrajine Viktora Janukoviča i Uzbekistana Islama Karimova.

Nikolić je tokom 2013. ordenom drugog stepena na lenti odlikovao predsednika Slovačke Ivana Gašparoviča, Kipra Dimitrisa Hristofijasa, Grčke Karolasa Papuljasa, Rumunije Trajana Baseskua, kao i premijera Španije Marijana Rahoja. Posthumno je odlikovan predsednik Venecuele Ugo Čaves.

Svečani doček predsedniku Rusije Vladimiru Putinu priređen je danas ispred palate Srbije uz učešće počasne garde i intoniranje državnih himni. Ruski predsednik Vladimir Putin započeo je danas nešto posle 12 časova posetu Beogradu tokom koje će razgovarati sa državnim vrhom Srbije i prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u razgovoru sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom da Srbija u Rusiji vidi iskrenog i velikog prijatelja i da je pomoć te zemlje dragocena u očuvanju teritorijalnog suvereniteta i integriteta posebno kada je u pitanju Kosovo i Metohija. Predsednik Rusije poručio je danas da dve države imaju puno toga zajedničkog u prošlosti, a da pred sobom imaju dobru budućnost.

Nikolić i Putin: Srbiju vežu zajednička prošlost i dobra budućnost

"Znam da taj princip čuvate iako biste možda mogli drugačije", rekao je Nikolić i dodao da Srbija u Rusiji vidi svog velikog saveznika, saradnika i partnera i da neće ugroziti svoj moral bilo kakvim lošim ponašanjem prema Rusiji.

On je istakao da Srbija danas nema neprijatelja, da ima manjih i većih prijatelja i ponovio da u Rusiji vidi velikog prijatelja.

"Srbije na taj način pokazuje da razmišlja onako kako su razmišljali naši preci i uči svoju decu da vole Rusiju. Sve nas vezuje ne samo zajedničko slovensko poreklo, jezik, vera, tradicija, kultura već i to što smo uvek bili na istoj strani", rekao je predsednika Srbije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem on je podsetio da su pre 70 godina vođene borbe za oslobođenje Beograda ocenivši da je to bila "zajednička borba za ispravnu stvar".

Kada je reč o Kosovu, čiju nezavisnost Rusija ne priznaje, Putin je rekao da zvanična Moskva tu zauzima principijelan stav koji se ne zasniva samo na prijateljskim odnosima dve zemlje već i na međunarodnom pravu.

"To je principijelan stav koji neće podleći nikakvoj promeni. Podržavamo Srbiju i nameravamo da je podržavamo i dalje", rekao je Putin.

On je ocenio da trgovinsko-ekonomski odnosi imaju tendenciju rasta, ali da mogu biti još mnogo bolji i izrazio nadu da će danas tokom razgovora sa srpskim zvaničnicima biti pronađeni dodatni razlozi za dalju saradnju.

Putina je u Palatu Srbija stigao oko 13.10, a na dočeku su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Aleksadanr Vučić, predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i drugi zvaničnici

Dvojica predsednika su prethodno položila vence na groblju Oslobodiocima Beograda u DRugom svetskom ratu.

Posle svečanog dočeka, Putin će odvojeno razgovarati s predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem. Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma.

Posle razgovora, premijer Srbije i ruski predsednik obratiće se medijima.

Vladimir Putin biće počasni gost na vojnoj paradi "Korak pobednika"

koja se organizuje povodom 70 godina od oslobođenja Beograda čime završava posetu Srbiji.

Predsednika Rusije na aerodromu Nikola Tesla dočekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u delegaciji Srbije bili su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić.

Nikolić i Putin su potom na Groblju oslobodilaca Beograda, gde ih je dočekao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, odali počast palima za oslobođenje.

Oni su posle intoniranja himni Srbije i Rusije položili vence na spomenik Oslobodiocima Beograda i Crvenoj armiji, posle čega su se upisali u spomen knjigu.

Na Groblju je sahranjeno 1.400 pripadnika narodnooslobodilačke vojske i 818 crvenoarmejaca.

Ispred groblja bili su okupljeni predstavnici Srpskog sabora Zavetnici i pokreta Naši koji su nosili zastave Rusije i stare Rusije uzvikujući "Putine Srbine".

Nikolić je neposredno pred sletanje aviona predsednika Rusije izjavio za javni servis da Srbija i Rusija čvrsto koračaju u savezništvu i bratstvu, ali da Srbija ima svoj evropski put.

Nikolić i Putin stigli su posle 13 časova u Palatu "Srbija" gde će imati tet-a-tet razgovore, posle čega će, predsednik Srbije uručiti Putinu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

U 13.50 tet-a-tet razgovore sa Putinom imaće premijer Aleksandar Vučić, a posle radnog ručka predviđeno je potpisivanje više međudržavnih ugovora.

U delegaciji Srbije koja će biti prisutna na potpisivanju sporazuma sa ruskom delegacijom su predsednik Nikolić, premijer Vučić, predsednica skupštine Srbije Maja Gojković, i ministri Ivica Dačić, Snežana Bogosavljević Bošković, Aleksandar Antić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić.

U delegaciji su i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, savetnici predsednika Srbije Ivan Mrkić, Jasmina Mitrović Marić, Stanislava Pak Stanković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

U ruskoj delegaciji koja broji 150 članova, pored predsednika Putina, su i ministri energetike Aleksandar Novak, vanrednih situacija Vladimir Pučkov, kao i pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov, portparol Putina Dmitrij Peskov, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i šef ruskih železnica Vladimir Jakunjin i drugi.

Ruski TV kanali uživo o poseti Putina Beogradu

U pres sali Palate Srbija, nakon dolaska Putina, novinari užurbano šalju izveštaje redakcijama.

Veliki broj njih je preko video bima pratio svečani doček ruskog lidera, a zatim i početak razgovora sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem u četiri oka.

Organizatori su obezbedili uključenja uživo za brojne ekipe srpskih i stranih televizija, a dva ruska kanala - Rosija 1 I Rosija 24, uživo prenose najnovija dešavanja iz Beograda.

Nakon potpisivanja sporazuma, Putin i Vučić će se oko 15.20 obratiti medijima.

Vojna parada počeće, prema programu, u 15.30, a na njoj će govoriti predsednici Nikolić i Putin.

Putina će, kako je predviđeno, posle parade ispratiti do aerodroma premijer Vučić, sa ambasadorom Terzićem i gradonačelnikom Beograda.

Nikolić: Rusija je oduvek bila oslonac Srbiji

Nikolić je ocenio da su Srbija i Rusija oduvek imale dobre odnose na koje situacija u svetu nije mogla da utiče, i poručio da i sada dve zemlje koračaju ka velikom prijateljstvu, savezništvu i bratstvu.

"Rusija je veliki oslonac Srbiji po mnogim pitanjima, a Srbija je Rusiji dokaz da može da ima prijatelje i među malim državama koje održavaju prijateljstvo s državama a kojima ona nema pravi kontakt i razumevanje", rekao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije (RTS) na aerodromu "Nikola Tesla" uoči sletanja aviona ruskog predsednika.

Dodao je će s Putnom razgovarati i o ekonomskim temama i unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje.

Nikolić je podsetio da Srbija sa Rusijom ima robnu razmenu vredno oko 2,2 milijarde dolara i da je naša zemlja veći uvoznik nego izvoznik.

"Ove godine nam je izvoz opao za jedan odsto u prvih šest meseci, i za to smo mi krivi i sada je prilika da to popravimo", kazao je Nikolić.

Predsednik je podsetio da će on 9. maja 2015. godine, na poziv Putina, prisustvovati obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Bez predstavnika Ambasade SAD na paradi

Američki ambasador Majkl Kirbi niti drugi predstavnici Ambasade SAD neće prisustvovati Vojnoj paradi koja se održava danas povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Kako je rečeno listu Danas, Ambasada SAD je dobila poziv da učestvuje u događajima 16. i 19. oktobra, ali će ambasador Kirbi prisustvovati svečanosti povodom godišnjice oslobađanja Beograda koja će se održati 19. oktobra.

U Ambasadi Francuske u Beogradu, agenciji Beta je rečeno da će na današnjoj svečanosti ta ambasada imati svoje predstavnike.

List Danas prenosi i da će otpravnik poslova u Ambasadi Ukrajine Mikola Dzigun učestvovati na paradi ističući da se "takav događaj ne propušta".

I iz Ambasade Nemačke je potvrđeno da će ambasador Hajnc Vilhelm i vojni ataše prisustvovati paradi.

List Danas saznaje da će paradi prisustvovati ambasador Austrije, Ambasadu Češke će predstavljati vojni ataše, a Grčku ambasador i vojni ataše.

Paradi će prisustvovati ambasador Slovenije Franc But, a kako je rečeno u Ambasadi Hrvatske, paradi će prisustvovati ambasador i vojni izaslanik te države.

Pojačane policijske snage na ulicama, gužvi za sada nema

Policijske snage pojačane su u užem i širem centru Beograda, kao i na Novom Beogradu, gde se danas održava vojna parada podovom 70. godišnjice obeležavanja oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Helikopteri nadleću Beograd, a mogu se primetiti i pripadnici specijalnih jedinica na krovovima okolnih zgrada.

Beograd očekuje dolazak predsednika Rusije Vladimira Putina, koji će prisustvovati paradi, pa je veliki broj pripadnika policije raspoređen duž Ulice kneza Miloša gde se nalazi zgrada Vlade Srbije, Bulevara kralja Aleksandra, kao i na Novom Beogradu.

Na većim raskrsnicama primećeno je veće prisustvo saobraćajne policije.

U Beotaksiju agenciji Beta je rečeno da su sve saobraćajnice za sada prohodne i da se saobraćaj, ukoliko se izuzme kiša, odvija normalno.

Oko hiljadu novinara prati posetu Putina i vojnu paradu

Oko hiljadu novinara iz 170 medijskih kuća iz zemlje i inostranstva pratiće danas posetu ruskog predsednika Vladimira Putina i vojnu paradu povodom 70 godina od oslobođenja Beograda.

Deo ruskih novinara je već stigao u Palatu Srbija, gde vlada užurbana atmosfera i pripreme za praćenje posete uglednog gosta.

Jedna od akreditovanih novinarki iz Novog Sada, inače dopisnica RIA Pobeda iz Rusije, pripremila je plakat na kome piše: "Vladimire Vladimiroviču, dobro došli u Srbiju", a koji namerava, ukoliko joj bude dozvoljeno, da raširi prilikom dočeka.

Bezbednosne mere za praćenje posete šefa Kremlja su na veoma visokom nivou. Novinari nisu mogli u sopstvenoj režiji da dođu do Palate Srbija, već samo organizovanim prevozom, autobusima koji su krenuli sa parkinga ispred Doma Narodne skupštine.

Ruski predsednik bi trebalo da sleti na aerodrome Nikola Tesla nešto pre 12 časova, odakle će se zaputiti na groblje Oslobodiocima Beograda, gde će sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položiti vence.

Nakon toga, u Palati Srbija imaće odvojene razgovore tet-a-tet sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma, nakon čega će Putin zajedno sa srpskim predsednikom i premijerom prisustvovati vojnoj paradi “Korak pobednika”, a Nikolić I Putin održe govor na paradi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

TREĆI PUT: Ruski predsednik Putin danas u Beogradu

Izvor: Kurir, 16.Okt.2014

Ruski predsednik će imati odvojene razgovore sa predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, a Nikolić će Putinu uručiti orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma..BEOGRAD - Ruski predsednik Vladimir Putin boraviće...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.