Predlog spajanja Gasproma i Naftogaza

Izvor: Politika, 30.Apr.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog spajanja Gasproma i Naftogaza

SOČI – Premijer Rusije Vladimir Putin izneo je iznenađujući predlog o objedinjavanju ruskog gasnog džina "Gasprom" i ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogaz".

Taj predlog je dat na sastanku rusko-ukrajinske međuvladine komisije u Sočiju.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je precizirao da je reč o razmeni aktiva u poslovnim sektorima od istraživačkih radova do prodaje gasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
"'Gasprom' ima iskustva u razmeni aktiva s Nemcima i Italijanima. U osnovi tog pristupa je da treba raditi u svim oblastima - od geoloških istrživanja do krajnjeg potrošača", dodao je Miler.

Ranije je Rusija odobrila Ukrajini, najvećem inostranom klijentu "Gasproma", popust za cenu gasa u vrednosti od 40 milijardi dolara, u zamenu za produženje roka za korišćenje vojne baze Crnomorske flote na Krimu za još najmanje 25 godina, podsetio je Rojters.

Analitičari ukazuju da će ovaj predlog Putina skoro sigurno izazvati bes ukrajinskih nacionalista i prozapadne opozicije.

Intergacija bi, naime, odmah Moskvi dala kontrolu nad velikim gasovodima kojima se prirodni gas preko Ukrajine transportuje u Evropu, kao i kontrolu nad domaćim ukrajinskim isporukama gasa.

"Naftogaz", koji je u vlasništvu države, ekskluzivni je uvoznik ruskog gasa u Ukrajinu i njegovim gasovodom se transportuje oko 20 odsto ukupnih potreba Evropske unije u gasu.

Rukovodilac ruske državne atomske korporacije "Rosatom" Sergej Kirijenko je ranije danas izjavio da dve zemlje razmatraju mogućnost formiranja zajednickog preduzeća za sprovođenje projekata u oblasti nuklearne energije.

"Razgovarali smo o integraciji u nuklearnoj sferi i spremni smo da učinimo isto i u oblasti gasa", rekao je Putin.

Portparol ukrajinskog premijera Nikolaja Azarova je, kako je prenela agencija Interfaks, okarakterisao taj Putinov komentar kao "improvizaciju", ali su izvori u industriji gasa ukazali da je predlog ozbiljan, a ne tek uzgredna opaska.

Glavni strateg u ruskoj brokerskoj kući "Uralsib" Kris Vifer smatra da bi to bila "nemoguća integracija".

"Smatram da su te dve kompanije različite, kad je rec o veličini i transparantnosti. Mislim da Ukrajina neće pristati na intergraciju", rekao je on i objasnio da bi "Gasprom", s obzirom na njegovu veličinu, potpuno dominirao u zajedničkoj kompaniji, što bi bilo "neprihvatljivo za ukrajinsku javnost".

Putin je takođe rekao da bi ruska banka VTB mogla odobriti zajam Ukrajini od 500 miliona dolara.

Tanjug

[objavljeno: 01/05/2010]
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Putin predložio integraciju "Gasproma" i "Naftogaza"

Izvor: S media, 01.Maj.2010, 11:17

Premijer Rusije Vladimir Putin izneo je danas iznenadjujući predlog o objedinjavanju ruskog gasnog džina "Gasprom" i ukrajinske državne energetske kompanije "Naftogaz". ..Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler je precizirao da je rec o razmeni aktiva u poslovnim sektorima od istraživačkih radova...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.