Poslanica predsednika: zdravi konzervatizam i jaka odbrana

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2013, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanica predsednika: zdravi konzervatizam i jaka odbrana

16.12.2013. -

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u godišnjoj Poslanici tokom prethodne nedelje, posebno skrenuo pažnju na socijalna, ekonomska i unutrašnjepolitička pitanja države. Tema moralnog zdravlja društva i uloge Rusije u savremenom svetu imala je posebno emotivni karakter.

Istupajući pred parlamentom na Dan ustavnosti 12.decembra, kad se navršilo 20 godina od momenta usvajanja sadašnjeg Ustava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << predsednik je primetio da su odredbe ustava kojima se definišu prava i slobode građana nepromenljive, iako su moguće a ponekad i neophodne minimalne promene Ustava u drugim poglavljima, koje su posledice primene prava u svakodnevnom životu.

Vladimir Putin pretpostavlja da je svetski razvoj sve više kontradiktoran i u ovakvim uslovima narasta istorijska odgovornost Rusije kao države, koja ne pretenduje na hegemoniju i ne pokušava bilo koga da uči životu, a oslanja se samo na svoje vrednosti:

- Stremićemo da budemo lideri, štiteći međunarodno pravo, osvajajući novo uvažavanje nacionalnog interesa, samostalnosti i samobitnosti naroda.I to je apsolutno objektivno i razumljivo za državu kao što je Rusija sa njenom velikom istorijom i kulturom i mnogovekovnim iskustvom tolerancije- ne samo kao praznog pojma, već zajedničkog života mnogih naroda u okvirima jedinstvene države.

Po oceni ruskog predsednika, danas se u mnogim državama vrši revizija moralnih normi i gube se nacionalne tradicije i različitosti kultura:

- Od društva sada traže ne samo zajedničko priznavanje prava i slobodu savesti svakog čoveka, političkih stavova i privatnosti, već i obavezno priznavanje ekvivalencije, dobra i zla, u smislu suprotstavljenih koncepata . A mi znamo da u svetu sve više i više ljudi podržava naš stav o odbrani tradicionalnih vrednosti : vrednosti tradicionalne porodice, ljudskog života, uključujući i verskog života, vrednostima humanizma i raznovrsnosti sveta . Naravno, ovo je konzervativna pozicija . No, govoreći jezikom Nikolaja Berđajeva,značenje konzervativizma nije da sprečava kretanje napred i naviše, već da ometa kretanje unazad, ka haotičnoj tami .

Poslednjih godina, podvukao je Vladimir Putin, bilo je pokušaja nametanja takozvanog modela progresivnijeg razvoja. Ali, to se zapravo uvek završavalo regresom i varvarstvom uz mnogo krvi. Uporedo sa tim, situacija u Siriji, a sada već i oko Irana, pokazuje da se svaki međunarodni problem mora rešavati isključivo političkim sredstvima ne pribegavajući nasilnim akcijama, koje nemaju perspektivu, uveren je predsednik Rusije.

Istovremeno, Rusija je u punoj meri spremna na zajednički rad sa svim partnerima u interesima obezbeđivanja opšte bezbednosti. U Poslanici predsednika, takođe je bio primetan akcenat na ovu temu. Prema rečima Vladimira Putina, Moskva odlično razume da se američki sistem PRO samo naziva odbrambenim, obzirom da je on zapravo deo strateškog ofanzivnog potencijala. A sve razrade i realizacija takozvane koncepcije „instant razoružavajućeg globalnog udara“ može imati krajnje negativne posledice za regionalnu i globalnu stabilnost.

Niko ne bi trebalo da gaji iluzije u vezi sa mogućnostima da osvoji vojnu nadmoć nad Rusijom, podvukao je predsednik. Rusija će odgovoriti na sve ove izazove: i političke i tehnološke. Vojna doktrina države i perspektivni obrasci naoružavanja će bezuslovno omogućiti bezbednost ruske države.

Nikita Sorokin,

Izvor: Glas Rusije, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Novi ustav za Rusiju

Izvor: Politika, 16.Dec.2013

„U Rusiji je Ustav kao priča u koju se može verovati, ali u skladu sa kojom nije moguće živeti. A sami Rusi odnose se prema Ustavu, otprilike, kao Anatolij Sofronov, scenarista i dramaturg, i dobitnik dveju Staljinovih nagrada, prema romanu „Doktor Živago”: Nisam ga čitao, ali ga osuđujem!”,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.