Izvor: Blic, 22.Nov.2016, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN PRETI Razmeštanje projektila u Kaljiningradu izazov NATO-u i Trampu

Rusija je na području Kalinjingrada, svoje baltičke enklave, počela da razmešta balističke projektile kratkog dometa, piše The Times napominjući kako je potvrda ove informacije došla u trenutku kada je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio 'protivmerama' kojima želi da spreči širenje NATO saveza.

Jedan uticajni zastupnik u ruskoj Dumi rekao je da Moskva projektile tipa Iskander, koji mogu da nose i nuklearne bojeve glave, u Kalinjingrad namerava da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postavi za stalno. Uz rakete, Rusija će tu postaviti i odbrambeni sistem S-400.

Kalinjingrad je izdvojena ruska oblast smeštena između Poljske i Litvanije, u čijoj blizini NATO već neko vreme gomila svoje snage kako bi Moskvi dao do znanja da čvrsto stoji uz svoje države članice koje strahuju od ruskih vojnih provokacija pa čak i invazije ili u najmanju ruku ukrajinskog scenarija. U NATO-u pritom insistiraju da sve što čine je odbrambene, a ne ofanzivne prirode.

Međutim, Putin je u intervjuu američkom reditelju Oliveru Stounu izjavio da Rusija NATO-ove poteze vidi kao pretnju pa je dodao da će pokušati da im se suprotstavi.

- Zašto tako emotivno reagujemo na ekspanziju NATO-a? Zabrinuti smo njihovim odlukama. Moramo preduzeti protivmere, odnosno naciljati našim raketama mete za koje osećamo da nam predstavljaju pretnju, rekao je Putin.

Sve se ovo događa samo dve nedelje nakon pobede Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima. Novoizabrani čelnik SAD-a izazvao je zabrinutost u NATO-u jer je u predizbornoj kampanji za ovaj vojni savez govorio da je preskup i u suštini potrošen.

Eksperti za The Times kažu da Putinovi potezi zapravo predstavljaju njegov izazov Trampu, čije je reakcije po ovom, kao i po većini drugih pitanja, teško predvideti.

- Ovo je jako opasno, nedvosmislen je u svojoj oceni situacije Igor Sutjagin, stručnjak za Rusiju zaposlen u britanskom institutu "Royal United Services".

Pročitajte još

Projektili tipa Iskander u Kalinjingrad su dopremljeni još u oktoru, ali je u ponedeljak šef odbora za odbranu u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Ozerov prvi put izjavio da će rakete tamo ostati trajno zbog opasnosti koju toj enklavi predstavlja američki odbrambeni štit postavljen u Rumuniji, a koji je operativan od maja. Drugi deo istog štita postavlja se u Poljskoj, ali još nije u pogonu.

- Potvrđuje se naša bojazan da bi ta mesta mogla da se pretvore u američke napadačke položaje, a meta smo mi, izjavio je Ozerov.

- Moramo učiniti dve stvari: probiti protivvazdušnu odbranu i zaštititi se od mogućih napada. Kao protivmeru na ovakve pretnje moramo ojačati odbranu našeg vazdušnog prostora, pojasnio je Ozerov.

Putin je, inače, još u maju pripretio Rumuniji da će vrlo brzo videti šta to znači biti na nišanu.

Najnovije ruske poteze u američkom "Stejt departmentu" su komentarisali tvrdnjom da je reč o 'destabilizaciji evropske sigurnosti'.

- Rusija je upućivala pretnje da će premestiti svoje rakete "Iskander" u Kalinjingrad tokom proteklih 10 godina kao odgovor na razna dešavanja u Evropi, od kojih nijedno ne zahteva takav vojni odgovor. Pozivamo Rusiju da se uzdrži od reči ili dela koja nisu u skladu sa ciljem promovisanja bezbednosti i stabilnosti - poručio je portparol Stejt State departmenta Džon Kirbi.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.