Oštre reči predsednice tzv. Kosova: Milošević je bio kasapin Balkana, a Putin kasapin demokratije

Izvor: B92, 08.Mar.2022, 20:25

Oštre reči predsednice tzv. Kosova: "Milošević je bio kasapin Balkana, a Putin kasapin demokratije"

"Predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da izvrši genocid u Ukrajini", tvrdi kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Ona je dodala da su "Slobodana Miloševića s pravom prozvali kasapinom Balkana dok je Putin sada kasapin demokratije".

Ona je u intervjuu za "Hafington post" navela da ruski predsednik iskazuje nameru "da u celini ili delimično uništi narod Ukrajine“.

"Apsolutno je poražavajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sve ljude na Kosovu da vide ove slike. Ono što vidimo u Ukrajini je veoma slično onome što se dešavalo na Kosovu - žene su silovane, civili ubijani, mala deca su takođe ubijana, ljudi primorani da napuste svoje domove - apsolutno je bolno. Prošlo je 20 i više godina, tako da su za nas sećanja veoma, veoma sveža", kazala je Osmani.

Osmani je rekla da veruje da je Ukrajina sada takođe žrtva sličnog "brutalnog genocidnog režima kao onog koji je bio usmeren protiv Kosova kasnih 90-tih".

"Kao bivši profesor ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, znam za ratne zločine kada ih vidim. Ovde je namera jasna i namera je glavni element genocida. Verujem da već postoji mnogo dokaza koje bi međunarodni sudovi iskoristili protiv Putina i protiv ruske vlade za zločine koje čine protiv Ukrajine. Uverena sam da ovi zločini neće proći nekažnjeno. Na žalost, u slučaju bivše Jugoslavije, oni su ostali nekažnjeni", rekla je Vjosa Osmani i dodala da su rane još uvek otvorene.

Osmani je rekla da je "ohrabrujuće videti" jedinstven odgovor Zapada u osudi Putinove invazije na Ukrajinu, ali je navela da ima "više toga da se uradi, kako u pogledu ekonomskih sankcija, tako i posebno kada je u pitanju politika otvorenih vrata za ukrajinske izbeglice".

Navela je da uprkos ograničenim kapacitetima, Kosovo drži "vrata i srce otvorena" za izbeglice iz Ukrajine.

Osmani je takođe pohvalila ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, nazvavši ga "primerom za sve širom sveta".

"Narod Kosova je uzeo oružje da se brani, da odbrani slobodu i da na kraju postigne nezavisnost i slobodu koju danas uživamo. Tako da mi veoma razumemo narod Ukrajine i činjenicu da nikada ne bi odustali ni pod kojim okolnostima. Sva naša simpatija i podrška ide njima", dodala je ona.

Osmani tvrdi da "već postoje znaci da Rusija radi na destabilizaciji Balkana uz pomoć Srbije".

"Jedina zemlja u Evropi u kojoj postoje proputinovski protesti je Srbija. Jedina država u našem delu sveta i Evrope, osim Lukašenkovog režima, koja se nije odlučila za sankcije Rusiji, jeste Srbija. Činjenica da se on (Vučić) nije složio sa uvođenjem sankcija Rusiji pokazuje da jasno stoji uz Rusiju po ovom pitanju", rekla je ona.

Osmani dodaje da "dok je Slobodan Milošević devedesetih zaista činio zločine do te mere da su ga s pravom nazivali koljačem Balkana, ono što je Putin sada je koljač demokratije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.