Najmanje 50.000 na skupovima za podršku Putinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2012, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 50.000 na skupovima za podršku Putinu

SANKT PETERBURG -

Najmanje 50.000 hiljada ljudi izašlo je danas na ulice gradova širom Rusije u znak podrške premijeru Vladimiru Putinu, koji se kandidovao za predstojeće predsedničke izbore, saopštila je policija.

Agencija Frans pres navodi da je na skup u Sankt Peterburgu, rodnom gradu Vladimira Putina, izašlo oko 10.000 ljudi. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Da - promenama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne - revoluciji" i "Zajedno sa Putinom za jaku Rusiju".

"Za mene Putin predstavlja stabilnost. Poslednih godina živim bolje, dobijam redovno platu. Počinjem da se ponosim svojom zemljom", rekao je Frans presu jedan od učesnika skupa, 42-godišnji Anatolij Stepanov.

Temperatura u Sankt Peterburgu danas je iznosila minus osam stepeni, a demonstranti su se grajali čajem koji su kupovali po simboličnim cenama.

"Pogledajte one koji su protiv Putina, oni ne predstavljaju ruski narod", rekla je penzionerka Ana Patruševa.

Ruska opozicija je organizatore skupova podrške optužila da koriste državni novac, kao i da su nekima plaćali za učešće na današnjim skupovima.

Blizu skupa u Sankt Peteburgu danas su se mogli videti autobusi koji su na okupljanja dovezli ljude koji žive u regionu tog grada.

Prema izveštajima policije, na okupljanju u Sibiru, i na Ruskom dalekom istoku bilo je više od 20.000 ljudi.

Na ulice grada Habarovsk na dalekom istoku Rusije izašlo je 12.000 ljudi, koji su skandirali "Imamo šta da zaštitimo".

U Vladivostoku i Novosibirsku podršku Putinu pružilo je po 3.000, a u Irkutsku ukupno 7.000 ljudi.

Sledeći skup u znak podrške Vladimiru Putinu pod sloganim "Štitimo zemlju" biće održan 23. februara u Moskvi, a organizatori se nadaju da će se tada okupiti 200.000 ljudi.

Ruski opozicioni list "Novaja Gazeta" objavio je da će tada u Moskvu doći radnici iz grada Krasnojarsk udaljenom 4.000 kilometara od Moskve, kako bi broj učesnika bio uvećan.

Jedna stranica socijalne mreže Vkontakte posvećena je planiranom skupu, čijim se učesnicima iz provincije nudi besplatan prevoz, "zabavni program", i besplatni topli obroci.

Masovni skupovi za podršku, ali i protiv aktuelnog ruskog premijera, održani su u više navrata od decembra prošle godine, kada su u Rusiji bili održani parlamentarni izbori. Na njima je najviše glasova dobila Putinova stranka Jedinstvena Rusija, ali su nevladine organizacije i međunarodni posmatrači saopštili da je tokom glasanja bilo više kršenja izbornih pravila.

Ruska opozicija je sledeći skup zakazala za 26. februar u Moskvi.

Putin je bio predsednik Rusije od 2000. do 2008. godine, a prošle godine ponovo se kandidovao za predsedničke izbore koji će biti održani u martu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.