Na koga staviti ulog

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na koga staviti ulog

Predsednička predizborna kampanja u Rusiji još nije počela, a to unosi nervozu među tamošnje političare i poslovne ljude

Moskovska finansijska kompanija „Arbat kapital” odlučila je da svojim klijentima omogući učešće u „najvećoj političkoj igri godine” – ruskim predsedničkim izborima, zakazanim za narednu godinu. Kroz novostvoreni fond nazvan „Novi Kremlj” finansijerima se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << daje prilika da novac ulažu u firme i u projekte, u odnosu na to koliko su te firme i ti projekti vezani za delatnost aktuelnog predsednika Dmitrija Medvedeva ili premijera Vladimira Putina, piše američki list „Volstrit džornal”. Pa ko pogodi, pogodi...

Da li će inicijativa „Arbat kapitala” razrešiti neke izborne dileme, ostaje da se vidi. Ipak, činjenica je da su svet i Rusija već izvesno vreme u nedoumici: da li budućnost vezati za predsednika ili za premijera? A, kao ni u jednoj situaciji ranije, nepoznanice se samo gomilaju. Najveća je, svakako, ko će se od pomenute dvojice, uopšte, kandidovati za naredni predsednički mandat, dve godine duži od dosadašnjeg.

Nema sumnje da će mnogo šta biti razrešeno pre početka predsedničke trke. Naime, prosto je nezamislivo da predsednik i premijer postanu politički suparnici, pošto to, definitivno, ne bi donelo nikakvu korist ni njima ni Rusiji. Međutim, nikakvog signala koji bi, na bilo koji način, ukazao na to ko će pred birače, za sada – nema. A vreme za „prestrojavanje” neumitno ističe. Među onima koji se u svakoj prilici „kače o vlast” – nervoza je sve uočljivija.

Medvedev u svojim istupima, svakako, deluje „prozapadnije”, pa i modernije od Putina. Uočljiva je njegova privrženost tehnološkim dostignućima. On ne krije da mu je ideja vodilja da Rusiju dovede na takav tehnološki nivo koji će joj omogućiti da u svetskoj tržišnoj i bezbednosnoj utakmici učestvuje ravnopravno sa najjačim svetskim igračima. Ipak, to nije dovoljno da mu obezbedi bezrezervnu podršku, ni na domaćem ni na stranom terenu.

Sa druge strane, za premijera se, ne bez razloga, vezuje imidž državotvorca, čak i imperatorskog tipa, spremnog da zemlji vrati moć koju je imala u sovjetsko vreme. Za taj posao ponekad je neophodno „zažmuriti na uglađenost, a protivniku pokazati zube”. Najnovija istraživanja javnog mnjenja u Rusiji pokazuju da je naklonost ka Medvedevu u izvesnom u padu, dok popularnost Putina ostaje stabilno visoka. Možda i to odredi ko će od njih dvojice na kraju izaći na crtu kandidatima opozicije.

Ono što bi moglo da odredi glasače jeste činjenica da se, i pored nesumnjive privrženosti zapadnom (modernom) načinu razmišljanja, Medvedev zemljacima nikada nije prikazao kao „običan čovek, jedan od njih”. Na internetu nećete naći njegove poluobnažene fotografije iz sibirske divljine, nećete ga videti u ulozi borca za očuvanje životne okoline, kao lovca, bajkera, vozača trkaćeg bolida, džudo borca, pa i zabavljača. Ukratko, Medvedev, rekli bi današnji Rusi, deluje – „previše predsednički”, i to u, pomalo, zastarelom smislu.

Sve pomenuto, svakako, ne umanjuje kvalitete aktuelnog šefa ruske države. Uostalom, on je od 2008, kada je izabran za sadašnju funkciju, dokazao da ruski birači nisu pogrešili. Međutim, isto tako, ni u jednom trenutku nije uspeo, pa čak ni ozbiljno pokušao, da se izvuče ispod senke svog prethodnika Putina, koji ga je i doveo na sadašnju funkciju.

Da se Rusija u mnogo čemu već sada izjednačila sa zapadnim svetom, govori i to što, da bi se postalo njen predsednik, nije više dovoljno biti ozbiljan državnik, mudar, čovek od akcije... Potrebno je imati i – dobar marketing. Ipak, koja će marketinška kompanija, bilo za Medvedeva, bilo za Putina, na sebe preuzeti tu ulogu, takođe je velika nepoznanica. Prema mišljenju stručnjaka, tako će i ostati.

Čak i ako neka kompanija zaključi ugovor sa bilo kim od predsedničkih kandidata, podaci o tome neće izaći van zidina Kremlja. Barem, ne do okončanja izbornog postupka, smatraju poznavaoci ruskih prilika.

S. Samardžija

objavljeno: 25.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.