Mitinzi za i protiv Putina u Moskvi

Izvor: Studio B, 05.Maj.2012, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitinzi za i protiv Putina u Moskvi

Pristalice Vladimira Putina najavile su danas oko 50.000 ljudi u Moskvi, dan uoči Putinovog preuzimanja novog predsedničkog mandata, a istog dana biće održan i ranije zakazan skup opozicije.

Narodni front, koalicija udruženja, firmi i sindikata koji podržavaju vlast, naveo je da želi na ovaj način da obeleži svoj prvi rođendan.

Putin je objavio formiranje tog pokreta 6. maja 2011. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kada je i Dan zastave i grba grada Moskve.

Miting je zakazan za 18.00 po lokalnom vremenu (16.00 po centralnoevropskom vremenu) na mestu gde je već održan veliki miting za Putina u februaru kao odgovor na proteste u zimu 2011-2012 kada su desetine hiljada pristalica opozicije demosntrirala u Moskvi.

U svom saopštenju Narodni front nije pomenuo Putinovo preuzimanje dužnosti za novi predsednički mandat niti skup opozicije koj se podudara sa njihovim najavaljenim skupom.

Opozicija je dugo pregovarala s vlastima za dobijanje ovlašćenja da održi skup u 13.00 po centralnoevropskom vremenu u centru ruske prestonice, što je proces koj Narodni front nije morao da prođe. "To nisu demonstracije, niti šetnja... ova akcija se sprovodi u vidu masovnog kulturnog događaja", rekao je za novinsku agenciju Interfaks, zvaničnik gradskih vlasti Aleksej Majorov, objašnjavajući zašto pro-vladin pokret nema potrebu za ovlašćenje da bi okupio 50.000 ljudi.

Putin se u ponedeljak vraća na čelo Kremlja posle četiri godine na mestu premijera. On je 2008. prepustio predsedništvo Dmitriju Medvedevu pošto prema Ustavu nije mogao da ima treći uzastopni predsednički mandat.

Posle parlamentarnih izbora u decembru 2011. godine, koji su prema opoziciji bili obeleženi prevarama, izbio je talas protesta, najveći u poslednjih dvanaest godina protiv vlasti.

Kako navodi agencija Frans pres, opozicioni pokret je izgleda izgubio na snazi posle Putinove pobede u prvom krugu predsedničkih izbora u martu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.