Medvedev novi predsednik Rusije

Izvor: B92, 03.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev novi predsednik Rusije

Moskva, Beograd -- Dmitrij Medvedev postaće predsednik Rusije, jer je osvojio više od 70 odsto glasova na izborima. Hapšenja demonstranata u Moskvi.

Drugoplasirani je lider komunista Genadij Zjuganov, s nepunih 18 odsto glasova, dok je nacionalista Vladimir Žirinovski imao manje od 10 odsto. Dmitrij Medvedev, osim što je osvojio više od 70 odsto, kao što je prognozirano, osvojio je i million i po glasova više nego što je na prethodnim izborima osvojio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladimir Putin, njegov glavni mentor.

"Imamo šansu da idemo napred, kao što smo to činili prethodnih godina, da ojačamo stabilnost, poboljšamo kvalitet života, da nastavimo napred po planu kojim se vodimo svih ovih godina”, kazao je Medvedev.

Očekuje se da će Medvedev u svim aspektima nastaviti politiku Vladimira Putina koji će, najverovatnije, biti predsednik vlade Rusije.

Opozicija se žali na neregularnost, Genadij Zjuganov najavljuje i sudsku tužbu.

Više desetina demonstranata iz opozicionih stranaka uhapšeno je u centru Moskve zbog učešća na javnom skupu bez dozvole vlasti, jer su pokušali da protestuju protiv rezultata predsedničkih izbora

Iako policija nije odobrila protest, više stotina demonstranata uglavnom iz manjih opozicionih grupacija i organizacija od kojih jednu predvodi i bivši svetski šahovski šampion Gari Kasparov, koje tvrde da u Rusjiji nema demokratije izašla je na protestni skup protiv rezultata izbora. Jake policijske snage brzo su rasturile preotest tzv. "marš nezadovoljnih", a uhapšeno je više desetina mahom mladih aktivista.

Zapadni analitičari, ali i mnogi posmatrači u samoj Rusiji tvrde da su mediji izrazito favorizovali Medvedeva i da se opcije koje se protive Putinovim stavovima svesno guše i marginalizuju.

"Čuje se, oseća se i vidi se da je u ovoj zemlji demokratija diskreditovana reč, potpuno diskreditovana za mnoge ljude”, smatra Andreas Gos, šef delegacije Saveta Evrope.

Čestitke iz Srbije

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica čestitao je sinoć Dmitriju Medvedevu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji.

"Poštovani gospodine Medvedev, primite moje najsrdačnije i prijateljske čestitke povodom vaše velike pobede na izborimna za predsednika Ruske Federacije", navodi se u Koštuničinoj čestitki.

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Dmitriju Medvedevu pobedu na nedeljnim izborima za predsednika Rusije, saopštila je Tadićeva pres služba.

Tadić je, u ime građana Srbije i u svoje ime, uputio "najiskrenije čestitke" Medvedevu povodom njegove izborne pobede i izrazio uverenje da će njegovim izborom saradnja Srbije i Rusije "nastaviti da se razvija i jača u svim oblastima od zajedničkog interesa".

Čestitke Medvedevu uputili su i Tomislav Nikolić, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke i Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije.

Čestitke iz Unije

Jedna od prvih reakcija iz EU stigla je iz Francuske.

Osim predsednika Sarkozija, koji je čestitkama Medvedevu pridružio i želje za nastavak saradnje i poziv za posetu Parizu, ministar spoljnih poslova Bernar Kušner kaže da je, bez obzira na sve primedbe, Medvedev svakako bio favorit.

"To je parlamentarni poredak. Prosečna plata u Rusiji je od 2002. godine porasla četiri ili pet puta. U poređenju sa komunističkim vremenima, značajno su napredovali. Rusima je to važno. Znam da ima protivnika, upoznao sam ih, znam da nije bilo prave konkurencije, ali mora se priznati da je ovo glas većinske Rusije”, izjavio je Kušner.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i birtanski premijer Gordon Braun, kao i funkcioneri Evropske unije iz Brisela čestitali su pobedu Medvedevu i naglasili da žele dalje učvršćivanje strateškog partnerstva i saradnje se Rusijom.

Nemačka kancelarka će, verovatno, već krajem nedelje posetiti Moksvu.

Vašington čeka objavljivanje zvaničnih konačnih rezultata.

Nadmašen rekord Putina

Dmitrij Medvedev uverljivo je pobedio na predsedničkim izborima u Rusiji osvojivši 51,3 miliona glasova, odnosno 70,21 odsto. To su rezultati na osnovu 98,54 obrađenih glasačkih listića.

Time je Medvedev nadmašio rekord Vladimira Putina, koji je na izborima 2004. godine osvojio 49,6 miliona glasova, što je tada iznosilo 71,3 odsto.

Takva razlika objašnjava se time što je odziv birača na jučerašnjim izborima bio veći - izašlo je 69,6 odsto glasača, dok je na prethodnim izborima 2004. odziv bio 64,4 odsto, navela je Centralna izborna komisija.

Prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin, koji je prvi put izabran 1991. godine, dobio je tada 45,6 miliona glasova birača.

Itar-Tas navodi da Medvedev ni u jednom od ruskih regiona nije dobio manje od 60 odsto glasova.

Lider komunista Genadij Zjuganov dobio je 17,77 odsto glasova, odnosno 13 miliona, dok je ultranacionalistički lider Vladimir Žirinovski dobio povrenje 9,38 odsto glasača - 6,8 miliona. Kandidat Demokratske partije dobio je 900.000 glasova ili 1,29 procenata.

Opozicija trvdi da je bilo kršenja pravila

U Sankt Peterburgu uhapšen je lider regionalnog ogranka reformske partije Jabloko Maksim Reznik, javio je danas Eho Moskve, ne isključujući da je to povezano sa njegovom izjavom da je na predsedničkim izborima bilo moguće glasati više puta.

Reznik je uhapšen sinoć kada je izlazio iz sedišta partije.

"SE: Izbori odražavaju volju naroda"

Posmatrači parlamentarne skupštine Saveta Evrope ocenili su danas da ruski predsednički izbori odražavaju volju naroda, ali da neravnopravno prisustvo kandidata u medijima dovodi u pitanje sveukupnu pravičnost izbora.

Lider misije Andreas Gros opisao je jučerašnje glasanje kao "odražavanje volje birača čiji demokratski potencijal, nažalost, nije iskorišćen". Gros je rekao i da su izbori imali "karakter plebiscita".

"Bilo bi isuviše jednostavno reći da su rezultati namešteni", rekao je Gros ponavljajući da ishod izbora "odražava volju većine".

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, koja obično posmatra izbore, odbila je da nadzire jučerašnje glasanje ocenjujući da su ruske vlasti nametnule takva ograničenja da posmatrači nisu mogli da rade u prikladnim uslovima.

Prethodno je za TV STO izjavio da su aktivisti njegove partije u Sankt Peterburgu sproveli eksperiment u kojem su, uz uverevanja da će glasati za kandidata Dmitrija Medvedeva, dobili glasačke listiće na drugim biračkim mestima, bez prethodnog pokazivanja "odjavnih potvrda" od svojih izbornih komisija.

Po rečima Reznika, aktivsti iz Murmanska bili su "na sedam biračkih mesta i rekli da ne mogu da glasaju jer nemaju registrovan boravak i odjavne potvrde, ali da imaju lične karte i ogromnu želju da glasaju za Medvedeva" i svima je omogućeno da glasaju.

U Moskvi je sličan eksperiment doneo pet glasačkih listića, prenosi Internet portal Kasparov.ru. Lider omladinskoe organizacije Jabloko Ilja Jašin je zajedno sa aktivistom te organizacije iz Murmanska Dmitrijem Volovom prošao sedam biračkih mesta u Moskvi.

Na svakom biračkom mestu Volov, koji nema čak ni privremeni boravak u Moskvi, objašnjavao je predsedniku biračke komisije da nije uspeo da u Murmansku dobije "odjavnu potvrdu", ali da želi da glasa za Medvedeva.

Od sedam šefova komisija, samo su dvojica rekla da mu ne mogu pomoći jer nema pravo da glasa bez potvrde da se ispisao sa svog biračkog mesta. Ostalih pet predsednika dali su tom aktivisti organizacuje Jabloko glasački listić kako bi mogao da glasa, prenosi portal.

Jašin i Volov nameravaju da se obrate Centralnoj izbornoj komisiji i Tužilaštvu sa zahtevom da se poništi glasanje na tim biračkim mestima gde je Volovu omogućeno da glasa, a da se šefovi tih biračkih komisija pozovu na dogovornsot.

Jašin je naveo da Volov nije prekršio zakon, pošto nije glasao.

Gubernatorka Sankt Peterburga Valentina Matvijenko izjavila je da su saopštenja iz nezvaničnih izvora "neistina". Po njenim rečima, izbornoj komsiji tog grada nije stigla nijedna primedba o kršenju izbornih pravila, prenosi sajt Fontanka.ru.

Na ozbiljna kršenja izbornih pravila ukazao je i jedan od lidera Komunističke partije Rusije Ivan Meljnikov, koji je za kanal Vesti 24 izjavio da će njegova stranka "zahtevati razjašnjavanje svake činjenice na sudu" i tužiti odgovorne.

Zamenik predsednika Centralne izbore komisije Stanislav Vavilov izjavio je istom kanalu da ne zna ništa o kršenjima izbornih pravila koja bi mogla da ospore reazultate, bez ozbira što su lideri komunista i Liberalno demokratske partije Rusije Genadij Zjuganov i Vladimir Žirinovski najavili da će se obratiti sudu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tandem kroji tim

Izvor: Večernje novosti, 03.Mar.2008

Iako će službeni rezultati predsedničkih izbora u Rusiji biti saopšteni 7. marta, već se zna da je Dmitrij Medvedev superiorno pobedio, jer je za njega glasalo 70,23 odsto izašlih na birališta. Novi predsednik Rusije dužnost preuzima 7. maja. Kandidatura Putina za premijera na glasanju u Dumi...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.