Koštunica: Putinova podrška je podrška Srbiji

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Putinova podrška je podrška Srbiji



Nosilac izborne liste Koalicije DSS-NS Vojislav Koštunica izjavio je da podrška koju mu je uputio ruski predsednik Vladimir Putin predstavlja podršku Srbiji.



Koštunica je, gostujući na Radioteleviziji Srbije, rekao sinoć da je to podrška politici koja je vođena svih prethodnih godina pred iskušenjem kakvo je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije i priznanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te nelegalne tvorevine od nekih država članica EU i SAD-a, kao i pred "nepristojnom ponudom" iz Brisela koja se odnosi na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ovo je podrška predsednika Putina politici poštovanja međunarodnog prava, poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i zbog toga je ona izuzetno važna", ocenio je Koštunica. On je dodao da "na neki način ne možemo da se otmemo utisku da s jedne strane stavimo poruku jednog državnika koji se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i povelje UN i ukazuje na posledice poštovanja toga i, s druge strane, na briselsku, evropsku birokratiju koja je poslušnički sledila diktat SAD".

"To je podrška pravu i poštovanju prava, a što sam se ja našao na toj strani je daleko manje važno. Svaka poruka, opet ima, i nešto lično i ja je lično doživljavam. Meni znači, a mislim da Srbiji još više znači", rekao je Koštunica. On je ocenio da podrška EU znači "podršku nepoštovanju prava". Putinova podrška je, kako je ocenio Koštunica, "solidarnost s jednim narodom koji se bori da teritorijalni integritet njegove zemlje bude očuvan". "Ove dve poruke su potpuno različite u tom pogledu, kao nebo i zemlja", rekao je Koštunica.

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici da može računati na čvrstu podršku Rusije u politici prema Kosovu i da očekuje produbljivanje saradnje stranaka kojima su njih dvojica na čelu. Stav Rusije "oko Kosova ostaje nepromenjen. Smatramo da je jednostrano proglašenje nezavisnosti pokrajine zadalo ozbiljan udarac načelima međunarodnog prava", navedeno je u poruci šefa ruske države srpskom premijeru.

"Spremni smo da se zajedničkim naporima suprotstavljamo ovoj opasnoj tendenciji. Možete čvrsto računati na našu solidarnost i podršku", navedeno je u jučerašnjoj Putinovoj poruci. Kako je saopšteno, predsednik Ruske federacije istakao je da je Moskva usmerena "ka prisnoj saradnji sa Srbijom u širem krugu međunarodnih pitanja u interesu mira i stabilnosti na Balkanu, izgradnje Evrope bez podela".

"Rusko rukovodstvo je čvrsto opredeljeno za unapređivanje naših odnosa i u drugim pravcima, uključujući usavršavanje ugovorno-pravne baze, razvoj saradnje u industrijskoj i transportnoj sferi, širenje kulturne, naučno-obrazovne i omladinske razmene". Putin istovremeno ističe ličnu zahvalnost na čestitkama povodom njegovog izbora za predsednika Sveruske političke partije "Jedinstvena Rusija".

"Računam na produbljivanje saradnje sa Demokratskom strankom Srbije, na čijem ste Vi čelu i koja već održava partnerske veze sa 'Jedinstvenom Rusijom'", kaže Putin i dodaje da je "siguran da će takva međustranačka saradnja doprinositi daljem razvoju rusko-srpske saradnje, koju smo zadnjih godina uspeli da izvedemo na kvaltitetan novi nivo".
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Koštunica: Nama je Srbija najbliža

Izvor: B92, 05.Maj.2008

Beograd, Novi Sad, Bačka Palanka -- Vojislav Koštunica izjavio da su koaliciji "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" od Srbije bliži podrška visokog predstavnika EU Havijera Solane i potpisani SSP sa EU..."Nama je Srbija najbliža i zato 11. maja Srbija pobediti mora", rekao je nosilac liste DSS-NS...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.