Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica

Dr Vojislav Koštunica je bivši srpski političar i državnik rođen je 24. marta 1944. godine u Beogradu u porodičnoj kući svog oca Jovana sudije.
Osim na Dorćolu odrastao je i u Miloševcu majčinom zavičaju gde je kršten. Porodična kuća Koštunica je dva puta rušena tokom bombardovanja prvo u aprilskom nemačkom a zatim i u savezničkom.

Koštunicin pradeda Jovan Damljanović bio je učesnik Svetoandrejske skupštine kao narodni poslanik koji dolazi iz Koštunića. Zbog toga su ga prozvali Koštunica jer je poreklom bio iz Koštunića sela na južnim padinama Suvobora. Iz porodica Damljanović je i majka Živojina Mišića Anđelija, Vojislav Koštunica potiče iz porodice srpskih ratnika i političara.

Osnovnu školu je završio u Beogradu dok je
drugu beogradsku gimnaziju završio sa najboljim ocenama. Nakon mature upisuje Pravni fakultet na kojem je diplomirao 27. juna 1966. godine. Iste godine izabran je za asistenta na fakultetu.
Doktorirao je 11. decembra 1974. godine. Tih godina političkih progona na fakultetu napušta fakultet zajedno sa Dr Kostom Čavoškim i postaju disidenti od komunističkog režima. Radio je u institutu društvenih nauka i za filozofiju i društvenu teoriju kao direktor i naučni saradnik. Objavio je radove na temu ustavnog prava, političke teorije i filozofije. Bio je član redakcije i glavni urednik časopisa Arhiv za pravne i društvene nauke, član je srpskog PEN centra. Iako je javnosti poznat po funkciji predsednika Demokratske stranke Srbije koju je obavljao od 1992. godine do 19. marta 2014. godine njegova karijera je započela ranije.

Još od malih nogu učio se vrednostima i hrabrosti slušajući priče o svojim precima. Njegova doslednost, hrabrost, i inteligencija je često i političare u svetu znala da zaseni. Njegov aktivizam u Demokratskoj opoziciji Srbije i borba protiv političke vlasti i progona počinje od 2000. godine kada je svrgnut jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević. Nakon položene zakletve stupio je na funkciju predsednika SRJ. Posle vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji održanih 2003. godine postao je predsednik vlade Srbije.
Za vreme njegove vladavine dug prema mmfu nije postojao, doneta je ukazom zvanično za himnu države Bože Pravde i zastava, kao i ustav kojim se štiti celovitost zemlje. Sa položaja je odstupio posle majskih izbora 2008. godine. Od osnivanja stranke Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica je poznat kao političar koji je dosledan svojim jasnim stavovima, borbi za očuvanje Kosmeta, kulture i spomenika, i u skladu sa tim protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Učestvovao je u izradi dva bitna sporazuma o specijalnim vezama između republike Srbije i Republike Srpske. Na mesto predsednika Dss ostavku je podneo 19. marta 2014. godine posle loših rezultata na parlamentarnim izborima. Iste godine posle kongresa napustio je i samu stranku a danas se na njegovom mestu nalazi Dr Sanda Rašković Ivić kao prva žena na čelu jedne stranke u Srbiji.

Bio je u braku dvadeset osam godina sa pokojnom Zoricom Radović doktorom pravnih nauka, imali su miran i dostojanstven brak. Posle povlačenja iz politike opet je opozicija, posle 22. godine na čelu Dss i najviših državnih funkcija koje je obavljao Vojislav Koštunica je podneo ostavku jer njegova stranka nije prešla cenzus na poslednjim izborima u Srbiji, kao čovek od ugleda i reči povukao se u miran život.

Borac za slobodu mišljenja i borac za zaštitu životinja, poznat kao ljubitelj prirode i životinja posebno mačaka, napisao je osam knjiga i disertacija koje se i danas čitaju, često je voleo da ode na koncert rok grupe Riblje čorbe. Odlikovan je ordenom Republike Srpske za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje dva bratska naroda, orden mu je uručen na Vidovdan 28. juna 2012. godine od strane Milorada Dodika. Uticao je na jačanju države, i boljem ugledu u svetu, na razvijanje države, kulture i nauke, njegovo zalaganje oko prenosa moštiju velikog srpskog pesnika Jovana Dučića u Trebinje iz Sad je ostavilo najveći trag u njegovoj biografiji zlatnim slovima upisano.

Otkako je prestao da se bavi politikom, ima više vremena za šetnje i pisanje, posvetio se porodičnom skromnom životu, piše knjigu koju godinama željno iščekuje javnost celokupna u Srbiji. Vojislav Koštunica je najveći državnik koga Srbija ima danas, dosledni borac i najobrazovaniji državnik srpske istorije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

“Svi za jednog, jedan za sve” o NATO bombardovanju i odbačenoj tužbi u Beogradu, prozivaju Koštunicu i vlast posle 5. oktobra, o leskovačkim temama ništa

LESKOVAC. I pored osuđujuće presude, odmah nakon petooktobarskih dešavanja, tadašnji predsednik SR Jugoslavije, Vojislav Koštunica je u zvaničnu posetu primio Ibera Vedrina, francuskog šefa diplomatije. Postupajući po žalbi branilaca, Vrhovni sud u Beogradu je ukinuo presudu 19.6.2001.godine i vratio predmet na ponovni postupak i odlučivanje. Sa njom su ukinute i poternice i nalozi za hapšenje. U krivičnom  veću koje je ukinulo presudu, bio je i sudija Dragomir...

Izvor: JUGpress.com, 09.Apr.2024, 14:57

Detaljnije >>

Pre 20 godina formirana manjinska vlada Vojislava Koštunice

Pre 20 godina u Srbiji je formirana vlada Vojislava Koštunice, nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih u decembru 2003. godine.

Izvor: Danas, 03.Mar.2024, 12:33

Detaljnije >>

Potpuno ludilo: Funkcioner DSS-a Predrag Marsenić brani Kurtija i tvrdi da on nije nikakav terorista!

SRBIJA – Predrag Marsenić, funkcioner stranke Miloša Jovanovića, govorio je o odluci njihovog stranačkog šefa, Vojislava Koštunice, da oslobodi premijera lažne države Aljbina Kurtija Funkcioner DSS Predrag Marsenić tvrdi da premijer lažne države Aljbin Kurti nije nikakav terorista...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Jan.2024, 20:00

Detaljnije >>

Funkcioner DSS-a Predrag Marsenić brani Kurtija i tvrdi da on nije nikakakav terorista! (VIDEO)

BEOGRAD – Predrag Marsenić, funkcioner stranke Miloša Jovanovića, govorio jeo odluci njihovog stranačkog šefa, Vojislava Koštunice, da oslobodi premijera lažne države Aljbina Kurtija Funkcioner DSS Predrag Marsenić tvrdi da premijer lažne države Aljbin Kurti nije nikakav terorista...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Jan.2024

Detaljnije >>

Dačić: Predstojeći izbori nastavak onih od 24. septembra 2000. godine

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocenio je da su predstojeći izbori "nastavak onih od 24. septembra 2000. godine", na kojima je...

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2023, 17:40

Detaljnije >>

Promocija liste Ivica Dačić premijer Srbije: Mi smo se dokazali, pokazali da imamo kontinuitet, očekujemo pobedu na ovim izborima.

Promocija liste Ivica Dačić premijer Srbije: Mi smo se dokazali, pokazali da imamo kontinuitet, očekujemo pobedu na ovim izborima.

Dokazali smo da možemo - i u sportu, i u zdravstvu, i u prosveti i u socijali - da napravimo najbolje moguće rezultate. Da brinemo i o građaninu, i o porodici, i o selu, o svim segmentima društva. To je naša lična karta i ogledalo svih socijalista Vranja. Ukoliko Srbija želi političku stabilnost, jer su socijalisti...

Izvor: OkRadio.rs, 03.Dec.2023, 12:24

Detaljnije >>

Kako su padali najtvrđi režimi u državama bivše SFRJ

Slobodan Milošević više nije neprikosnoveni autoritarni vođa i to je u ovom trenutku najvažnije. Čak i ulazak u drugi krug sa Miloševićem, s obzirom na razmere izbornih manipulacija, zastrašivanja i pretnji, jeste pobeda, poručio je...

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2023, 09:48

Detaljnije >>