Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jan.2019, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Preda: Odlaskom u Rusiju i sastancima sa Putinom ne postaje se članicom EU

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je danas u Sarajevu da se odlaskom u Rusiju i sastancima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne postaje članica Evropske unije, već taj proces ide preko Brisela i Strazbura.

On je rekao da se nekoliko puta pokušao sastati sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u vreme dok je bio predsednik RS, kao i sa sadašnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predsednicom RS Željkom Cvijanović dok je bila premijerka tog bh. entiteta, ali da je to bilo bezuspešno.

"Lakše je otići kod Putina i Rusiju. Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Ovo je poziv da više dolaze u Brisel", kazao je Preda novinarima u Sarajevu.

Upitan ko blokira proces integracije BiH u Evropsku uniju, on je kazao da je juče otvoreno rekao da su u razgovorima u prošlom sazivu Parlamenta BiH delegati iz Republike Srpske bili protiv uspostavljanja zajedničkog parlamentarnog odbora.

"To je samo jedan primer. Drugi primer da i iz neznanja blokiraju proces. Sva imena koja blokiraju proces su vam poznata", kazao je Preda.

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH istakao je da su za napredak BiH u procesu evropskih integracija bitna dva uslova.

Prvi je, kako je naveo, da parlamentarci iz BiH moraju da imaju minimum znanja o procesu evropskih integracija, a drugi je da su spremni da rade zajedno sa zvaničnicima EU, a ne da blokiraju dijalog.

Prema njegovim rečima, kada BiH dobije status kandidata biće najpotrebnije da u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti budu ljudi koji su sposobni da pregovaraju sa EU.

Dan Preda je danas učestvovao u radu okruglog stola o temi "Trenutno stanje procesa evropskih integracija BiH", koji je organizovala Incijativa za monitoring evropskih integracija BiH u saradnji sa Delegacijom EU u BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.