Izvor: Glas javnosti, 04.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaves: Rusi žele venecuelansku kafu

KARAKAS - Rusija želi da uvozi iz Venecuele kafu i druge poljoprivredne proizvode, izjavio je venecuelanski predsednik Ugo Čaves, povodom posete ruskog premijera Vladimira Putina.

Putin je preksinoć doputovao u Karakas, a među temama za razgovor dva državnika su energetika, poljoprivreda, ali i odbrana. Biće to i prilika da se formalno krene sa poduhvatom vrednim 20 milijardi dolara koji se odnosi na eksploataciju venecuelanske teške nafte u oblasti Orinoka, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Ističući da se Rusima ne može isporučivati bilo kakva kafa, Čaves je objasnio da treba da se izabere prava uzgajivačka oblast i unapredi proizvodnja. Rusija je u januaru ukupno uvezla 5.900 tona kafe u zrnu, u vrednosti 16,2 miliona dolara, dok je u istom mesecu 2009. uvezla 6.200 tona, za 16,3 miliona dolara.

Rojters podseća da je venecuelanski predsednik u avgustu prošle godine nacionalizovao dve najveće domaće pržionice kafe "Fama de Amerika" i "Kafe Madrif", pošto ih je prethodno optužio za nelegalan izvoz. Čaves je istakao da je Moskva zainteresovana i za kupovinu venecuelanskog kakaa i čokolade, kao i da bi njegova zemlja volela da se na ruskoj uvoznoj listi nađe i venecuelansko cveće.

U toku posete ruskog premijera Vladimira Putina Karakasu potpisan je 31 sporazum o saradnji u mnogim oblastima, od energetike, preko avionskog saobraćaja do poljoprivrede. Nuklearna energija je bila jedna od mnogih oblasti saradnje o kojima je razgovarano tokom prve Putinove posete ovoj latinoameričkoj državi i nagovešteno je da će Rusija pomoći Venecueli da izgradi prvi nuklearnu elektranu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.