Arktik – teritorija dijaloga

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2010, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arktik – teritorija dijaloga

21.09.2010. - Arkitk je ponovo u centru pažnje svetske zajednice

Arkitk je ponovo u centru pažnje svetske zajednice. U Moskvi se otvara Međunarodni Arktički forum, koji će biti prva platforma na dijalog na visokom nivou, gde će probleme regiona razmatrati predsednik vlade Rusije Vladimir Putin, predsednik Islanda Grimson, princ od Monaka Albert >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Drugi, kao i ministri, političari i naučnici iz čitavog sveta. Među glavnim temama su problemi promene klime i posledice čovekove delatnosti, pitanja vezana za prirodne resurse i perspektive stabilnog razvoja Arktičkog regiona.

Poslednja bogata riznica planete , kažu naučnici za najseverniju oblast zemlje. Samo rezervi nafe i gasa ovde je koncentrisano preko 25% od ukupne količine svetskih resursa. Postoje i nikl, kobalt. Jasno je da ima više nego dovoljno onih koji žele da osvajaju ovaj region. Samo pre nego što se dođe na ovu teritoriju sa svojim projektima, treba izabrati jasna pravila igre, kaže predsednik ruskog geografskog društva, ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu:

Mi nesumnjivo shvatamo da ćemo u perspektivi sa razradom nalazišta, između ostalog nafte i gasa, doći na Arktik. Imam u vidu sve zemlje koje se nalaze u tom reigonu. To su nesumnjivo Kanada, Norveška, SAD i druge zemlje. I ovde treba da izradimo zajedničku politiku i zajednički prilaz pitanjima bezbednosti.

Interesovanje za osvajanje Arktika podgreva i globalno zagrevanje. Sa jedne strane ono stvara mnogo problema, vezanih za potapanje teritorija, ozbiljne klimatske promene, a sa druge čini prirodne resurse dostpunijim.

Konkurencija u Arktiku predstoji ne samo za nafu, gas i skupocene metale, već i za Severni pomorski put, najkraći između evropskih i dalekoistočnih luka. Severna maršruta, ako se globalno zagrevanje nastavi, može za trećinu da smanji troškove transporta kako finansijske, tako i vremenske.

Ipak najvažnija na Arktiku ne treba da bude konkurencija, već saradnja. Arktički projekti nagoveštavaju velike povoljnosti u budućnosti, ipak izgleda problematično realizovati ih samostalno. Bez obzira na otapanje lednika, geologija i tehnologija osvajanja prirodnih resursa Arktika još su prilično složene i skupe. Predstojeći forum i treba da izradi glavne principe i puteve saradnje arktičkih zemalja na osvajanju bogate severne riznice zemlje.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/Scheherazade Al Arab/cc-by-nc

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.