Putin stigao u Beograd

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin stigao u Beograd

Ruski premijer Vladimir Putin boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Centralne teme razgovora ruskog premijera sa srpskim državnim vrhom su ekonomska saradnja i aktuelna međunarodna pitanja.

Predsednik vlade Ruske Federacije Vladimir Putin boravi u zvaničnoj poseti Beogradu. Putina je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Boris >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tadić. U kraćem razgovoru, brojnim izveštačima, Tadić je Putinu poželeo dobrodošlicu i ukazao da na tradicionalnu bliskost dva naroda upućuje i sličnost zastava dve zemlje.

U beogradskom hotelu "Hajat", održava se prezentacija projekta gasovoda "Južni tok", na kojoj govore generalni direktor kompanije "Južni tok", Marcel Kramer, predstavnik "Gasproma" Leonid Čugunov i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Predviđeni kapacitet gasovoda, vrednog 15 i po milijardi evra su 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a prve isporuke gasa kroz taj gasovod krenuće do kraja 2015. godine.

Predsednik Srbije i ruski premijer završili su razgovore u četiri oka. Tadić je, tokom razgovora, rekao da dve zemlje vezuju vekovni prijateljski odnosi i najavio potpisivanje sporazuma o strateškom partenerstvu dve zemlje.

Nakon susreta dvojice zvaničnika, počeo je plenarni sastanak delegacija Srbije i Rusije, na kome, sa srpske strane, pored Tadića, učestvuju premijer Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, šef diplomatije Vuk Jeremić, ministar odbrane Dragan Šutanovac i ambasador Srbije u Rusiji Jelica Kurjak.

Rusku delegaciju čine ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, ministar saobraćaja Igor Levitin, ministar energetike Sergej Šmatko, zamenik ministra obrazovanja i nauke Aleksej Ponamarjov, zamenik šefa kabineta predsednika Vlade Jurij Ušakov, zamenik ministra ekonomskog razvoja Andrej Slepnjev, zamenik šefa diplomatije Vladimir Titov i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Premijer Putin će posle podne posetiti Skupštinu Srbije, gde će razgovarati sa predsednicom Slavicom Đukić-Dejanović i šefovima poslaničkih grupa parlamentarih stranaka.

Putin je iz Slovenije doleteo u 11.45, predsedničkim avionom "iljušin il-96", koji su kroz vazdušni prostor Srbije dopratili "migovi" Vojske Srbije. Premijera Rusije je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao srpski kolega Mirko Cvetković.

Prema najavama iz Moskve, Putin će sa sagovornicima u Beogradu razgovarati o ekonomskoj saradnji, posebno o gasovodu "Južni tok", ali će razmotriti i aktuelna međunarodna pitanja - situaciju na Kosovu, Bliskom istoku i severnoj Africi, posebno u Libiji.

Tokom posete, biće potpisan ekonomski sporazum Srbije i Rusije, čija robna razmena dostiže skoro milijardu i po dolara. Rusija je prevashodno zainteresovana za jačanje saradnje u oblasti energetike, a Srbiji će ubrzo biti potrebni dodatni energetski resursi.

Putin želi da potvrdi da će "Gasprom" graditi magistralni gasovod "Južni tok" i da se prve količine gasa mogu očekivati 2015. godine, čime bi stavio tačku na spekulacije o odustajanju od njegove izgradnje.

Stotinak ruskih privrednika, koji u okviru ruske delegacije takođe borave u Beogradu, zainteresovani su i za projekte u srpskoj železnici, poljoprivredi, bankarstvu.

Bezbednosni prsten, koji obezbeđuje posetu, broji oko 5.000 ljudi. Maksimalne mere bezbednosti predviđene su i na stadionu Crvene Zvezde, gde će u 18 sati ruski premijer gledati prijateljsku utakmicu mladih fudbalera Zenita iz Sankt Peterburga i Crvene zvezde.

Ruski zvaničnici u Beogradu

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Jugoslavije i SSSR-a, Beograd je posetilo pet ruskih šefova države.

Poslednja poseta ruskog predsednika dogodila se 20. oktobra 2009. godine, kada je Srbiju posetio Dmitrij Medvedev.

Poseta Medvedeva, na 65. godišnjicu oslobođenja Beograda od nemačke okupacije, obeležena je i potpisivanjem više međudržavnih sporazuma.

Vladimir Putin je u zvaničnoj poseti Beogradu prvi put boravio u junu 2001. godine, u svojstvu predsednika Rusije.

Pre dvojice ruskih predsednika, Beograd su posetila trojica lidera bivšeg Sovjetskog Saveza.

Generalni sekretar CK KPSS Mihail Gorbačov Beograd je posetio marta 1988. godine, na poziv Predsedništva SFRJ i Predsedništva CK SKJ.

Prilikom boravka Gorbačova, usvojena je Jugoslovensko-sovjetska deklaracija, a autor perestrojke obišao je Ljubljanu, boravio u Dubrovniku i posetio nekoliko preduzeća u Beogradu.

Prethodno, 1976. godine, Beograd je posetio predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Leonid Brežnjev, koji je dolazio još jednom, 1980. godine, na sahranu tadašnjeg lidera Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Pre Brežnjeva, u posetu SFRJ dolazio je radi normalizacije odnosa bivši prvi čovek partije i predsednik Saveta ministara SSSR-a Nikita Hruščov, 26. maja 1955. godine, a potom u avgustu 1963. godine.

Diplomatski odnosi sa Rusijom traju od 1838, pri čemu su diplomatski odnosi između Jugoslavije i SSSR-a uspostavljeni 24. juna 1940. godine.

Jugoslavija je priznala Rusku Federaciju decembra 1991. godine odlukom Predsedništva SFRJ o priznavanju bivših republika SSSR-a.

Republika Srbija i Ruska Federacija priznaju kontinuitet svih međudržavnih dokumenata, sklopljenih između dve zemlje, a ugovorno-pravnu osnovu čini oko 50 sporazuma između Srbije, odnosno SCG i Ruske Federacije i veći broj ugovora između dve zemlje po osnovu sukcesije.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin doputovao u pratnji migova

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2011

Ruski premijer Vladimir Putin doputovao je Beograd nešto pe podneva, ali sa zakašnjenjem, jer je njegov avion kasnije nego što je trebalo poleteo iz Ljubljane. Putin sa beogradskog aerodroma ide ka Palati Srbija, gde će seriju susreta sa državnim vrhom započeti razgovorom u četiri oka sa predsednikom...

Nastavak na Vesti-online.com...

Putin došao!

Izvor: Mondo, 23.Mar.2011

Ruski premijer Vladimir Putin doputovao u jednodnevnu zvaničnu posetu Beogradu. Sastanci pomereni. Spremni pokloni za Putina i ručak.

Nastavak na Mondo...

Putin i Tadić se sastaju u Beogradu

Izvor: Vostok.rs, 23.Mar.2011

23.03.2011. -..Premijer RF Vladimir Putin i predsednik Srbije Boris Tadić drže bilateralni sastanak u Palati Srbije. U tom zdanju planirani su pregovori delegacije dve zemlje i potpisivanje niza bilateralnih dokumenata. Ruskog premijera dočekali su sa predsedničkim počastima. Ispred ulaska u Palatu...

Nastavak na Vostok.rs...

Putin i Tadić za zaštitu civilnog stanovništva u Libiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Mar.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić i ruski premijer Vladimir Putin založili su se danas u Beogradu za zaštitu civilnog stanovništva u Libiji. Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora ruskog premijera sa srpskim državnim vrhom, Putin i Tadić rekli su da se ne može porediti bombardovanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Putin ostao duže od planiranog

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 09:15

Beograd -- Južni tok, Kosovo, evropska perspektiva Srbije, ekonomska saradnja s Rusijom - teme su o kojima je Vladimir Putin u Beogradu razgovarao sa srpskim zvaničnicima...Putin je iz Beograda otišao sinoć oko 21.30 nakon jednodnevne posete koja je trajala par sati duže nego što je bilo planirano...Srpskim...

Nastavak na B92...

Putinu važan neulazak Srbije u NATO

Izvor: B92, 24.Mar.2011

Beograd -- Ruske državne televizije detaljno su izvestile o poseti premijera Rusije Beogradu, navodeći da mu je ukazan poseban prijem..."Prijem Vladimira Putina u Beogradu je poseban događaj, tako smatraju Srbi. Otud i vojne počasti koje za radnu posetu i nisu sasvim obavezne", javila je ruska televizija...Takođe,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.