Izvor: Nezavisne Novine, 10.Avg.2018, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova o Kosovu: Moskva će poštovati odluku Srbije

BEOGRAD - Rusija je dosljedna, a Moskva će poštovati odluku Srbije po pitanju Kosova i Metohije, poručila je u Beogradu direktorka Departmana za infomisanje i štampu Ministarstva posljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako je rekla, stav Rusije po pitanju Kosova je dosljedan i zasnovan na međunarodnom pravu, poštovanju suvereniteta Srbije i njenog unutrašnjeg zakonodavstva.

“Mi ne odstupamo od tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dosljednog stava”, rekla je Zaharova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije poslije sastanka sa Ivicom Dačićem.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraničenja, Zaharova je najprije uzvratila kontrapitanjem:"Vi nećete imati problema sa tim?"

Zatim je dodala da će se Rusija ponašati sa poštovanjem prema odluci srpskog naroda.

Kada je riječ o spoljnoj politici Rusije u cjelini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosljedni, rekla je Zaharova i dodala da je to važan kvalitet naročito u savremenom svijetu kada se obescjenjuju međunarodni sporazumi i postaju “parče papira”.

Dosljednost je vezana i za pitanje Kosova, rekla je ona i dodala da se njihov pristup zasniva na poštovanju međuanrodnog prava, suvereniteta Srbije i to, dodaje, znaju i u Beogradu.

Ona je dodala da je problem Kosova postao međunarodni problem i da se ne tiče samo Srbije.

Zaharova je ponovila da stav Rusije nije promijenjen tokom godina, da nije teoretski nego je zasnovan na praktičnom poslu i oslanja se na međunarodno pravo i rezoluciju 1244.

Ona kaže da Rusija neće prihvatiti tri stvari - a to su da neko kaže da se Kosovo odvojilo putem referenduma, da je to jedinstven slučan u Evropi i da se “izvrću istorijska sećanja”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Zaharova: Na pitanje budućih dogovora treba da odgovori sam srpski narod

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2018, 08:43

BEOGRAD - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da na pitanje budućnosti i budućih dogovora o Kosmetu treba da odgovori sam srpski narod, koji treba da odredi koliko nešto odgovara nacionalnim interesima...Ona je naglasila da je Rusija uvijek bila garant da prema...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.