Zagrljaj Vučića i Tadića na početku sastanka o novoj vladi: Značajna saglasnost

Izvor: Blic, 10.Apr.2014, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagrljaj Vučića i Tadića na početku sastanka o novoj vladi: Značajna saglasnost

Buduća vlada će funkcionisati kao ozbiljan timi izbaciće političke partije jednom za svagda iz javnih preduzeća i upravnih odbora, rekao je lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nakon sastanka sadelegacijom Nove demokratske stranke. Na sastanak su pored Borisa Tadića došli i Dušan Petrović i Nenad Čanak.

Na pregovorima su, pored Vučića, Igor Mirović, Jadranka Joksimović i Radomir >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nikolić. Na stolu su posluženi kivi, jagode, pomorandže i sladoled.

Vučić je nakon razogovora o formiranju buduće vlade sa liderom Nove demokratske stranke Borisom Tadićem da je Srbiji potrebna vlada koja će da radi, bude ozbiljna, odgovorna, stručna, "a ne da se pravi po kvotama i kontingentima".

Saglasnost o radu za dobro Srbije

- Važno je da smo izrazili želju da zajednički radimo za dobro Srbije i izborimo za bolji život građana Srbije - poručio je Vučić.

Lider naprednjaka je kazao da je sa Tadićem govorio 90 odsto o ekonomiji i socijalnim temama, a mnogo manje o spoljnoj politici.

- Jasno je da su suština razgovora bili plan i program vlade, napredak Srbije u svim sferama, pogotovo o onome što je život u Srbiji. Zadovoljan sam što mi se čini da postoji veća politička odgovornst različitih političkih subjekata, bez obzira na to da li ćemo biti zajedno u vladi ili u poziciji, te da nećemo braniti nekim stručnim ljudima da uđu u vladu - ukazao je Vučić.

VIDEO > Srdačan pozdrav na početku sastanka:

Vučić je izjavio da je na sastanku sa NDS o ključnim pitanjima postignut značajan nivo saglasnosti, a razgovori će biti nastavljeni tokom vikenda.

- Mi ćemo tokom vikenda nastaviti razgovore - rekao je Vučić navodeći da je suština razgovora bio plan i program i ono što je važno za napredak Srbije.

On je rekao da temeljno i opsežno razgovaralo o situaciji u Srbiji i tome kakvi su poslovi pred zemljom, kakve je reforme potrebno sprovesti,omogućiti fiskalnu konsolidaciju zmelje i stvaranje zdrave ekomonije.

- Potrebno je narodu da se kaže istina kakva jeste, ništa ne treba da skrivamo, već da se borimo, da vlada treba da bude ozibliljan tim i da svi vodimo računa o vitalnim državnim i nacionalnim interesima bez obzira na to da li smo u opoziciji ili na vlasti - rekao je Vučić.

Tadić: Šta god da bude, postigli smo saglasnot

Prema Tadićevim rečima, 90 odsto razgovora bilo je psovećeno privredi, ekonomiji, pitanjima kako obezbediti radna mesta, plate i proizvodnju bez čega nije moguće obezbediti radna mesta.

- Danas imamo najviši mogući nivo saglasnosti oko strateških pitanja. Imamo jasnu svest da Srbija treba da ide u EU. Naša država je bila neefikasna, bila je plen stranaka i pojedinaca, bilo je neracionalnih zapošljavanja, nekontrolisanja državne imovine. Decenijama nismo uspeli da saznamako s kakvim imovinskim potencijalom Srbija raspolaže - kazao je Tadić

On je konstatovao da opozicija mora da bude kontrolni mehanizam i da vrsi kontrolnu ulogu.

- Vlada mora da funkcioniše kao tim. Postoje istorijske okolnosti u kojima i vlast i opozicija imaju saglasnost oko ključnih pitanja. Ovo je taj trenutak gde treba podeliti uloge i da svako obavi svoju ulogu. Kao što sam rekao, nismo imali nikakav dogovor pre izbora, ali smo imali korektnu debatu tokom izbora. Nastavićemo razgovore o tome hocemo li uci u vladu ili ćemo biti deo opozicije. Ali šta god bude, imamo saglasnost oko kljucnih stvari - kazao je Tadić.

Nastavak razgovora

Naprednjaci su pregovore o formiranju vlade počeli u ponedeljak susretom sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, koji su dobili poziv da učestvuju u novoj vladi, da bi dan kasnije u sedište SNS stigao i lider socijalista Ivica Dačić, sa kojim bi razgovori trebalo da budu nastavljeni.

Tadić je ranije poručio da se nacionalni i strateški ciljevi njegove stranke i SNS ne razlikuju, kao i da je spreman na razgovor o načinu na koji bi se ti ciljevi ostvarili, ali je ponovio da bi za njegovu stranku ulazak u vladu sa socijalistima bio kontraproduktivan.

Nenad Čanak ulazi u SNS

Napominjući da svoje političke ciljeve nije menjao od početka bavljenja politikom do danas, Tadić je Tanjugu rekao i da su deo tih ciljeva prihvatile i druge partije u Srbiji, izmedju ostalih i SNS.

"Ključno pitanje danas je način ostvarivanja tih ciljeva i o tome smo spremni da razgovaramo sa SNS, a uslov za saradnju je da se o ciljevima složimo. Odabir načina dolaska do cilja danas je ključan za konačan uspeh. To se pre svega odnosi na pitanja ekonomske i socijalne politike, investicionu politiku i način sprovodjenja sektorskih reformi ključnih za dalji proces evrointegracija", rekao je Tadić.

O imenima tokom vikenda

Kako za sada stoje stvari, o imenima ministara Vučić će razgovarati za vikend prvo sa ljudima iz svoje stranke, a onda i sa svima ostalima.

Na mesto u vladi za sada izvesno može da računa predsednik SDPS Rasim Ljajić, kao i ministar finasija Lazar Krstić, za kog je Vučić više puta rekao da želi da ostane u vladi.

Takođe, kako je Vučić ranije rekao, razgovora se i sa nestranačkim ličnostima, a vlada bi trebalo da bude formirana do 25. aprila i da ima najviše 19 članova, pa bi tako bila najmanja u modernoj srpskoj političkoj istoriji.

Pročitajte još PREGOVORI O VLADI: Vučić pričao, Dačić se slagao, Palma i Krkobabić ćutali Vučić: Ponudili smo SVM da bude u vladi, samo sa njima nismo imali razmimoilaženja Vučić: Ljajić će biti u vladi, za Ugljanina još nisam odlučio Vučić: Neću da vodim Srbiju poznatu po bankrotu

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.