Vašington post: Tači pod pritiskom Trampa ukida takse od 100 odsto na robu iz Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2019, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington post: Tači pod pritiskom Trampa ukida takse od 100 odsto na robu iz Srbije

Pod pritiskom američke administracije predsednika Donalda Trampa Hašim Tači obećao je da će preduzeti značajan korak ka rešavanju problema oko taksi na uvoz robe, piše "Vašington post"

U tekstu se navodi da se Tramp neuobičajeno direktno obratio srpskom i (tzv.) kosovskom lideru tako što im je poslao lično pisma u kojima nagoveštava mogućnost da bi mirovna ceremonija mogla da se održi u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Beloj kući. Američki list navodi da je Tači 21. decembra, nekoliko dana po dobijanju Trampovog pisma otišao u Berlin gde se sastao sa ambasadorom SAD Ričardom Grenelom, Trampovim čovekom od poverenja. Tači je tada obećao da će promeniti kurs kada je reč o tarifama koje je Priština uvela na svu srpsku robu, a na sastanak je otišao sa trojicom saradnika.

ALBANSKA OFANZIVA: Tači traži od VAŽNE EVROPSKE ZEMLJE da prizna LAŽNU DRŽAVU

Grenel je od Tačija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici. List dodaje da se on nije sastao pojedinačno sa srpskim predsednikom Vučićem.

- Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srpskim proizvodima - rekao je Grenel u izjavi za "Post".

STVARAJU ZLO NA BALKANU! "Neka ovo bude godina SVIH ALBANACA!" Rama objavio ŠOK FOTOGRAFIJU sa TAČIJEM! (FOTO)

Tači je u izjavi za "Vašington post", na engleskom i preko mejla u petak, rekao da je "spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za tzv. Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom". "Vašington post" konstatuje da Tači ne može sam da ukine tarife i da se suočava sa protivljenjem kosovskog premijera i ponekad političkog rivala Ramuša Haradinaja, ali da SAD smatraju njegov gest prvim korakom u pravcu deeskalacije tenzija i mogućim povratkom onome što se činilo najplodonosnijim naporima tokom deset godina u pravcu konačnog mirovnog sporazuma.

Tramp je, podseća se, poslao Vučiću i Tačiju prošlog meseca lična pisma u kojima ih poziva da se vrate mirovnim razgovorima i nudi mogućnost zajedničkog poziva u Belu kuću. Podseća se da je Tramp Tačiju napisao da bi propuštanje ove jedinstvene prilike bilo tragična greška jer je malo verovatno da bi se druga šansa za sveobuhvatni mir skoro pojavila, kao i da su SAD spremne da pomognu napore ka postizanju sporazuma koji bi napravio ravnotežu između interesa Beograda i Prištine.

DIPLOMATSKI IZVORI U BRISELU OTKRIVAJU: Tramp hoće trajno rešenje oko Kosova, to će biti predmet razgovora Vučića i Putina

Američki list citira izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je za rešavanje kompleksnog i teškog pitanja poput ovog neophodno snažno rukovodstvo. Navodi i da je Vučić rekao da je skeptičan u pogledu Tačijeve iskrenosti kada je reč o ukidanju tarifa, navodeći da Tači i Haradinaj igraju igru "dobrog i lošeg policajca".
Pogledaj vesti o: Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači obećao Amerikancima da će raditi na ukidanju taksi na srpsku robu

Izvor: Beta, 07.Jan.2019

Predsednik Kosova Hašim Tači obećao je na sastanku s američkim abasadorom u Nemačkoj da će raditi na povlačenju taksi koje je Kosovo uvelo na svu srpsku robu, piše list Vašington post.Tači je prošlog meseca otišao u do sada neprijavljenu diplomatsku posetu Berlinu gde se susreo s američkim...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.