VUČIĆ POSLE IZBORA NA KiM: Dolazim na Kosovo! Ujedinili se Srbi! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ POSLE IZBORA NA KiM: Dolazim na Kosovo! Ujedinili se Srbi! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras građanima u 21:30 posle izbora na Kosovu i Metohiji.

Na Kosovu i Metohiji održani su vanredni parlamentarni izbori.

- Posle više nedelja pritisaka na srpski narod na KiM, želim da obavestim građane Srbije da su danas uhapšeni predstavnici Srpske liste jer su dozvolili dvojici ljudi da glasaju sa srpskim ličnim kartama, iako su imali potvrde da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su zatražili dokumente tzv. privremenih prištinskih institucija. Sve je učinjeno da se uništi Srpska lista, da se nađu Srbi podobni ne da rade za interese srpskog naroda, već Haradinaja i ostalih. Izborni rezultati su i za mene neočekivani - rekao je Vučić.

- Ovo mi je jedna od najdražih pobeda jer je ostvarena u najtežim uslovima - dodao je on!

98,7 odsto Srpskih glasova u severnoj Mitrovici dobila je Srpska lista, saopštio je Vučić.

I u svim ostalim mestima je SL dobila više od 90 odsto glasova, napomenuo je on.

- Srbi su pokazali ogromnu zrelost, ujedinili se kad je bilo najpotrebnije. Odbranili su se od nestanka i imaće snažno političko predstavljanje u kosovskom parlamentu. Sem jedinstva srpskog naroda, važno je da su videli da neko vodi računa o njima. Srbi su hteli da pokažu svoju ljubav prema Srbiji i to niko Srbima ne sme, ne može i neće da oduzme. Srbi samo žele da sačuvaju svoje srpsko prezime. Još jednom hvala svim Srbima na velikoj pobedi - rekao je Vučić!

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će tzv. vlada biti formirana tek u decembru i da se nada da će biti razuma da ukinu takse na srpsku robu.

Vučić je najavio i da će posetiti Kosovo i Metohiju, te da se nada da to više neće biti teritorija koja je zabranjena za srpske predstavnike!

Prema poslednjim informacijama, najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) dobiti oko 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova (Hašim Tači) 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije (Ramuš Haradinaj i Agim Čeku) 10 odsto.

Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je 43,5 odsto, objavila je tzv. Centralna izborna komisija.

Kandidat za "premijera" ispred koalicije Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za novinare da je izborni proces protekao pravilno i bez većih problema.

On je dodao da su građani pokazali političku zrelost.

- Potvrđeno je da je mandat siguran kada se vrati narodu, naročito u trenucima političkih pritisaka - kazao je Haradinaj koji je do sada bio na funkciji premijera tzv. Kosova.

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 19 časova, prema preliminarnim podacima tzv. Centralne izborne komisije u Prištini, prikupljenih sa 92 odsto biračkih mesta, izašlo je 49,7 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je do 19 sati 9.654 birača, odnosno 43 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio tzv. CIK, u Leposaviću je glasalo 7.846 građana (46,84 odsto), u Zvečanu 4.755 (51,63 odsto), u Zubinom Potoku 4.624 (57,31 odsto).

U šest srpskih opština južno od Ibra prosečna izlasnost je bila 49,98 odsto.

U Opštini Gračanica je glasalo 8.563 birača (44,82 odsto), u Štrpcu 4.435 (54,13 odsto), Partešu 2.215 (45,96 odsto), Klokotu 1.998 (51,91 odsto), Ranilugu 2.892 (51,2 odsto) i Novom Brdu 5.058 birača (51,86 odsto).

Tzv. CIK je objavio da je, do 19 sati, na celom Kosovu i Metohiji na izbore izašlo 784.133 biraca, odnosno 44,12 odsto birača.

Najviše birača bilo je u Obiliću - 60,1 odsto, sledi Zubin Potok sa 57,31 odsto i Priština sa 56,88 odsto.

Prema ovim podacima najmanje građana je glasalo u Opštini Dragaš - 32,82 odsto upisanih birača.

Prema proceduri sledi brojanje glasova na biračkim mestima, sačinjavaju se zapisnici, a zatim će izborni materijal biti upućen u Kosovo Polje u Sabirni centar tzv. CIK-a.

Oko biračkih centara u severnom delu Kosovske Mitrovice u ovim trenucima pojačano je prisustvo policije, kao i patrola KFOR-a.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vodi koalicija Ise Mustrafe i Aljbina Kurtija?

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Okt.2019

PRIŠTINA - Koalicija koju čine Demokratska liga Kosova Ise Mustafe i "Samooporedjeljenje", čiji je lider Aljbin Kurti, osvojila je 30 odsto glasova na vanrednim parlamentranim izborima na Kosovu i Metohiji, objavili su prištinski mediji na albanskom jeziku pozivajući se na nezvanične ..

Nastavak na Nezavisne Novine...

Samoopredeljenje slavi, Veselji ide u opoziciju

Izvor: RTS, 06.Okt.2019

Pokret Samoopredeljenje, na osnovu preliminarnih rezultata, vodi nakon izbora na Kosovu i Metohiji. Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji najavljuje da će ta partija biti u opoziciji u narednom sazivu Skupštine. . ...

Nastavak na RTS...

Rezultati izbora na KiM, Haradinaj i Veselji idu u opoziciju

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 08:29

Prema preliminarnim rezultatima izbora na KiM, pobedu je odnelo Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, dok Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji odlaze u opoziciju. . Na osnovu 94,6 odsto obrađenog materijala, na kosovskim izborima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.