Sutra ponovljeni izbori u severnom delu Kosovske Mitrovice

Izvor: Press, 16.Nov.2013, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra ponovljeni izbori u severnom delu Kosovske Mitrovice

Izbori će biti održani u tri biračka centra, na 26 biračkih mesta, u onosvnoj školi "Sveti Sava", Medicinskoj i Tehničkoj školi. Na tih 26 biračkih mesta pravo glasa ima 22.700 glasača.
Građani severne Mitrovice biraju između pet kandidata, među kojima su Krstimir Pantić - Građanska inicijativa „Srpska", Oliver Ivanović - Građanska inicijativa „SDP" i Dimitrije Janićijević iz Samostalne liberalne stranke.
Izbori se ponavljaju nakon što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u ovim biračkim centrima 3. novembra prekinuto glasanje, kada su nepoznate osobe upale i uništile birački materijal i razbile kutije sa glasačkim listićima.
Na izborima 3. novembra, na glasačkim mestima na kojima nije poništeno glasanje, kandidat DPK Agim Deva osvojio je nešto više od 1.000 glasova, a nezavisna kandidatkinja Adrijana Hodžić upola manje.
Državni vrh Srbije pozvao je građane Kosovske Mitrovice da učestvuju na sutrašnjim ponovljenim izborima i na taj način pomognu formiranje Zajednice srpskih opština.
Izlazak na ponovljene lokalne izbore u Kosovskoj Mitrovici važan je za ostanak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i jedini je način za odbranu srpskih interesa, poruka je sa jučerašnje završne konvencije Građanske inicijative "Srpska" na kojoj su se Mitrovčanima obratili premijer Srbije Ivica Dačić, kandidat za gradonačelnika Mitrovice Krstimir Pantić i ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Premijer Dačić poručio je građanima Kosovske Mitrovice da ne smeju da ponavljaju greške iz istorije kako se ne bi ponovilo raseljavanje stanovništva kao u Republici Srpskoj Krajini.
On je građane Kosovske Mitrovice pozvao da izađu na izbore, jer "Srbija ne može da se brani puškama i tenkovima, već samo jakim političkim vezama i pametnim odlukama".
Izlazak na izbore će omogućiti da Srbi na Kosovu i Metohiji dobiju vlast koju neće priznavati samo Beograd, već i Prištine i međunarodna zajednica, naglasio je Dačić i pozvao okupljene građane da naprave izbor tako da bude u srpskom interesu.
Kandidat "Srpske" za gradonačelnika Mitrovice Pantić rekao je da će bojkot izbora Mitrovicu predati u ruke onima koji Srbima ne misle dobro i poručio da niko na to nema pravo.
Ministarka Mihajlović uverena je da je izlazak na izbore jedini način da Srbi s Kosova i Metohije sačuvaju radna mesta, ali i da se formira Zajednice srpskih opština.
Savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić izjavio je danas da je izlazak na izbore ne samo građanska dužnost, već i patriotski čin.
"Nema druge opcije osim izlaska na izbore i pobede. Nemamo drugog izbora osim da se sami izborimo za našu Kosovsku Mitrovicu", rekao je Ðurić, ocenivši da "naš narod ima jak nagon za samoodržanje u nepovoljnim okolnostima koje su nas zadesile".
Ðurić je, gostujući na RTS-u, istakao da birači mogu bez pretnje da izađu na birališta i da država stoji iza njih.
I Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština pozvao je građane Kosovske Mitrovice da sutra izađu na ponovljeno glasanje u ovom gradu.
U saopštenju Upravljački tim navodi da će građani izlaskom na tri izborna centra podržati početak uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.
Kosovska policija preduzela je mere predostrožnosti i 24 sata pred glasanje obezbedila objekte u kojima će građani sutra od 7 do 19 časova moći da iskoriste svoje biračko pravo.
I Euleks policija i Kfor najavili su povećano prisustvo, a tok glasanja pratiće posmatračka misija EU. 
Pogledaj vesti o: Izbori,   Sveti Sava,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori na KiM: Svaki glas za opstanak

Izvor: Večernje novosti, 16.Nov.2013

SRBI u severnoj Kosovskoj Mitrovici u nedelju odlučuju da li će gradonačelnik biti Srbin ili Albanac. Ponovljeni izbori za gradonačelnika i lokalnu skupštinu biće održani na tri biračka centra - u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, Medicinskoj i Tehničkoj školi, a građani će svoj glas moći...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.