Sedam srpskih kompanija u Top 500

Izvor: B92, 11.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam srpskih kompanija u Top 500

Beograd -- Sedam srpskih kompanija nalazi se na listi 500 najvećih u Centralnoj Evropi, po izboru kompanije Dilojt.

Samo dve od sedam srpskih kompanija na listi su privatne

Na listi vodećih 500 kompanija iz 17 zemalja Centralne Evrope, koju su objavili stručnjaci revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt, nalaze se i NIS, EPS, Delta M, PTT Srbija, Telekom Srbija, Ju-Es Stil Srbija i Srbijagas.

Prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2007. godini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Naftna industrija Srbije je u Regionu rangirana na 20. mestu, sledi EPS na 79. mestu, dok su se na listi TOP 500 našle još i Delta M (106. mesto), zatim PTT Srbija (112. mesto), Telekom Srbija (155. mesto), US Steel (170. mesto) i Srbijagas na 253. mestu.

Pored TOP 500 liste, izvršeno je rangiranje i 100 najjačih banaka, na osnovu aktive, kao i najvećih osiguravajućih društava, na osnovu upisane premije.

Među 100 najuspešnijih banaka uvrstile su se Banka Inteza (78), Komercijalna banka (84), Rajfajzen banka (85) i Hipo-Alpe-Adrija banka (89). Dva najveća osiguravajuća društva u Srbiji rangirala su se na listi 50 najuspešnijih iz oblasti osiguranja i to Dunav osiguranje na 36. mestu, a DDOR Novi Sad na 40. mestu u Regionu.

Region

Od zemalja iz užeg regiona, na listi je najzastupljenija Slovenija sa 18 kompanija, od kojih je najbolje plasiran Merkator na 40. mestu, a slede Petrol i Gorenje. Od 12 kompanija iz Hrvatske, na najvišoj, 17. poziciji je INA, a sledi je Agrokor sa 32. pozicijom. Jedina makedonska kompanija koja je rangirana na ovoj listi je rafinerija nafte OKTA na 395. mestu, dok se crnogorske i kompanije iz Bosne i Hercegovine nisu plasirale na listu TOP 500 u regionu.

”Lista je potvrdila da najveće prihode u regionu i ove godine ostvaruju kompanije iz sektora energetike, kojima pripadaju prva dva mesta (poljska naftna kompanija PKN Orlen i mađarski MOL) i 145 mesta od ukupnog broja rangiranih kompanija”, izjavio je Darko Stanisavić, direktor sektora za finansijsko savetovanje u Dilojtu.

"Na listi TOP 500, kompanije iz ovog sektora, zajedno sa sektorom proizvodnje, široke potrošnje i transporta čine čak 75%. Nešto slabije zastupljeni sektori su tehnologija, mediji i telekomunikacije, farmacija i nekretnine, koje zajedno broje oko četvrtinu TOP 500 kompanija", dodao je on.

Posmatrano po državama, skoro 80 odsto kompanija dolazi iz četiri države - Poljske (176), Ukrajine (75), Češke (70) i Mađarske (60). Što se tiče vlasničke strukture, tek jedna četvrtina kompanija na listi je u državnom vlasništvu, dok je ostatak u potpuno privatnom ili većinskom privatnom vlasništvu.

"Sudeći po analizi Dilojtovih eksperata, ekonomija Srednje Evrope će održati svoj rast od pet odsto i u skoroj budućnosti, isključivo ukoliko nastavi sa započetim tržišnim reformama, uključujući privatizaciju. Na osnovu intervjua sa ključnim liderima najuspešnijih kompanija Centralne Evrope, može se zaključiti da ukoliko želi da nastavi da privlači strane investitore, neophodno je sprovesti i reformu obrazovnog sistema, kako bi kadrovi koji se zapošljavaju imali potrebna znanja i veštine”, zaključuje Darko Stanisavić.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sedam srpskih kompanija u Top 500

Izvor: EMportal, 11.Sep.2008

Naftna industrija Srbije, EPS, Delta M, PTT Srbija, Telekom Srbija, US Steel Srbija i Srbijagas, nalaze se na listi vodećih 500 kompanija iz 17 zemalja Centralne Evrope, koju su objavili stručnjaci revizorsko-konsultantske kompanije Deloitte.

Nastavak na EMportal...

Sedam srpskih kompanija na listi 500 najvećih

Izvor: Poslovni magazin, 11.Sep.2008

Sedam srpskih kompanija na listi 500 najvećih u Centralnoj EvropiNa listi vodećih 500 kompanija iz 17 zemalja Centralne Evrope , koju su objavili eksperti revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt (Deloitte), nalazi se sedam kompanija iz Srbije. Prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2007. godini, Naftna...

Nastavak na Poslovni magazin...

Srpske firme među 500 vodećih u Evropi

Izvor: Blic, 11.Sep.2008

Sedam srpskih kompanija uvršteno je na listu vodećih 500 kompanija centralne Evrope po ostvarenom prihodu koju je juče objavila revizorsko-konsultantska firma „Dilojt"...Najveći prihod u Srbiji u 2007. godini ostvarila je Naftna industrija Srbije, koja je sa prihodom od 3,6 milijardi evra zauzela...

Nastavak na Blic...

Sedam srpskih kompanija na listi 500 najvecih u Centralnoj Evropi

Izvor: Economy.rs, 11.Sep.2008

Na listi vodecih 500 kompanija iz 17 zemalja Centralne Evrope, koju su objavili eksperti revizorsko-konsultantske kompanije Dilojt (Deloitte), nalazi se sedam kompanija iz Srbije.

Nastavak na Economy.rs...

NIS među najboljim u centralnoj Evropi

Izvor: Glas javnosti, 12.Sep.2008, 07:37

BEOGRAD - Sedam srpskih kompanija uvršteno je u listu vodećih 500 kompanija centralne Evrope po ostvarenom prihodu, objavila je revizorsko-konsultantska firma „Dilojt“. Kako se navodi u izveštaju, najveći prihod u Srbiji u 2007. godini ostvarila je Naftna industrija Srbije, koja je s prihodom...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.