Sastanak SAD o planu uništenja ID

Izvor: B92, 14.Okt.2014, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak SAD o planu uništenja ID

Predsednik SAD Barak Obama i vojni vrh te zemlja održaće danas sastanak sa ministrima odbrane zemalja njihovih saveznica u borbi protiv IDIS.

Predsednik SAD Barak Obama i komandanti američke vojske danas će u Vašingtonu održati sastanak sa ministrima odbrane više od 20 svetskih zemalja koje učestvuju u borbi protiv džihadistista Islamske države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Siriji i Iraku.

Sastanku će prisustvovati najviši vojni predstavnici arapskih zemalja koje su se priključile udarima SAD na ID, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, evropskih zemalja poput Britanije i Francuske, kao i Turske, ključnog saveznika NATO koja graniči i sa Irakom i Sirijom, preneo je Rojters.

Obama će ovim sastankom pokušati da dokaže američkoj javnosti i saveznicima da je posvećen planu "uništenja" ID, militantne grupacije koja je već zauzela velike delove Iraka i Sirije.

Sastankom na kojem će se razgovarati o aktivnostima koalicije protiv ID predsedavaće načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD Martin Dempsi.

"Ovo je deo konstantnih napora za ojačavanje koalicije i integracije kapaciteta svih zemalja u jednu širu strategiju", izjavio je portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Alister Baski.

Tu strategiju, međutim, neki već dovode u pitanje, pa je republički senator Džon Mekejn, oštar Obamin kritičar, juče rekao: "Oni pobeđuju, a mi gubimo", misleći na džihadiste iz ID.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog borbi u iračkoj provinciji Anbar je čak 180.000 ljudi moralo da napusti svoje domove bežeći pred borcima ID.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.