Obama sa ministrima odbrane 20 zemalja o borbi protiv islamista

Izvor: Blic, 14.Okt.2014, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama sa ministrima odbrane 20 zemalja o borbi protiv islamista

Predsednik SAD Barak Obama i komandanti američke vojske danas će u Vašingtonu održati sastanak sa ministrima odbrane više od 20 svetskih zemalja koje učestvuju u borbi protiv džihadistista Islamske države u Siriji i Iraku.

Sastanku će prisustvovati najviši vojni predstavnici arapskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemalja koje su se priključile udarima SAD na IS, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, evropskih zemalja poput Britanije i Francuske, kao i Turske, ključnog saveznika NATO koja graniči i sa Irakom i Sirijom, preneo je Rojters.

Obama će ovim sastankom pokušati da dokaže američkoj javnosti i saveznicima da je posvećen planu "uništenja" IS, militantne grupacije koja je već zauzela velike delove Iraka i Sirije.

Sastankom na kojem će se razgovarati o aktivnostima koalicije protiv IS predsedavaće načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD Martin Dempsi.

- Ovo je deo konstantnih napora za ojačavanje koalicije i integracije kapaciteta svih zemalja u jednu širu strategiju - izjavio je portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Alister Baski.

Tu strategiju, međutim, neki već dovode u pitanje, pa je republički senator Džon Mekejn, oštar Obamin kritičar, juče rekao:

- Oni pobedjuju, a mi gubimo - misleći na džihadiste iz IS-a.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog borbi u iračkoj provinciji Anbar je čak 180.000 ljudi moralo da napusti svoje domove bežeći pred borcima IS.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak SAD o planu uništenja ID

Izvor: B92, 14.Okt.2014

Predsednik SAD Barak Obama i vojni vrh te zemlja održaće danas sastanak sa ministrima odbrane zemalja njihovih saveznica u borbi protiv IDIS...Predsednik SAD Barak Obama i komandanti američke vojske danas će u Vašingtonu održati sastanak sa ministrima odbrane više od 20 svetskih zemalja koje učestvuju...

Nastavak na B92...

Obama traži KOPNENE TRUPE

Izvor: Blic, 15.Okt.2014, 06:53

Planovi SAD-a da vazdušnim napadima zaustave napredovanje islamista nisu uspeli, zbog čega su stavljeni pod lupu...„Amerika gubi rat protiv islamista”, ocena je „Vašington posta” nakon mesec dana bombardovanja položaja Islamske države. Iako se američki predsednik Barak Obama na početku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.