Međunarodna alijansa traži bolju strategiju protiv Islamske države

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Okt.2014, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Međunarodna alijansa traži bolju strategiju protiv Islamske države

Američki predsjednik Barack Obama sastaće se u utorak sa vojnim liderima 20 zemalja, kako bi razmotrili strategiju protiv militanata Islamske države u Siriji i Iraku.

Jednodnevni sastanak u zračnoj bazi Andrews kod Washingtona održava se u cilju pronalaženja načina za jači pritisak na militante Islamske države, koji su u ponedjeljak napredovali u zapadnoiračkoj provinciji Anbar i opkoljenom sirijskom gradu Kobani, na turskoj granici.

Očekuje se da sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << prisustvuje i predstavnik Turske, dok su se arapske zemlje, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, pridružile SAD-u u zračnim napadima protiv militanta u Siriji.

Uoči sastanka irački zvaničnici objavili su da su militanti Islamske države okupirali vojni kamp u zapadnoj provinciji Anbar i zauzeli dio teritorije u opkoljenom sirijskom gradu Kobane na granici sa Turskom.

Vojni zvaničnici Iraka navode da su džihadisti zaplijenili oklopna vozila i tenkove i zatim zapalili kamp, prisilivši iračke trupe da ga napuste.

Analitičari ocjenjuju da će zauzimanje Anbara omogućiti militantima Islamske države da uspostave liniju snabdijevanja potrebnu za početak ofanzive na Bagdad.

Zauzimanje iračkog vojnog kampa desilo se urpkos međunarodnim zračnim udarima, koje predvode SAD.

Britanski šef diplomatije Philip Hammond je, tokom posjete Iraku u ponedjeljak, upozorio da zračni udari neće biti dovoljni da poraze militante i naglasio da će iračke snage sigurnosti morati da urade "težak posao na terenu".

UN su u međuvremenu objavile da je više od 180.000 ljudi raseljeno zbob borbi u i oko grada Hit.

U ponedjeljak je u tri bombardovanja većinsko šiitskog predgrađa Bagdada ubijeno najmanje 25 ljudi, koji su se nalazili na ulicama slaveći glavni šiitski praznik.

Posmatrači javljaju o prednosti koju militanti Islamske države imaju u borbama sa kurdskim braniocima u Kobaniju, na sirijskoj granici sa turskom.

Sirijska organizacija sa sjedištem u Britaniji Opservatorij za ljudska prava naveo je da su džihadisti zauzeli kulturni centar u Kobaneu tokom sukoba u kojim su stjerali kurdske borce u centar Kobanea.

Međunarodna koalicija u međuvremenu je nastavila zračne napade oko Kobanea.

Mogućnost korištenja i turskih baza olakšala bi zračne udare. Dosad su američki avioni korišteni za bombardivanje islamističkih položaja uzlijetali iz baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Kuvajtu i Kataru gdje se nalazi i američki zračni operativni centar za 20 zemalja u regiji.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu negirao je bilo kakav dogovor između Ankare i Vašingtona o korištenju zračne baze Indžirlik u Turskoj za napade na militante Islamske države.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Obama i saveznici o strategiji u borbi protiv militanata

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Okt.2014

Američki predsjednik  Barack Obama sastati će se večeras  sa vojnim liderima 20 država kako bi raspravili strategiju za borbu protiv militanata  Islamske države. ..Očekuje se da će sastanku u zračnoj  bazi  Andrews pored Washingtona biti prisutan predstavnik Turske, kao i  arapski partneri...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.